Ons blog

Legalisatie handtekening

Als u stukken van een notaris of instantie ontvangt, wordt er vaak een legalisatie van de handtekening gevraagd.

"In de schulden na een erfenis"

Zo was de kop van NOS.nl eerder deze maand.

"De Belastingdienst en Sociale Verzekeringsbank laten erfgenamen betalen voor schulden die ze erven van ouders, ook als ze alleen maar schulden erven. Andere overheidsinstanties, zoals verschillende grote gemeentes, doen dit juist niet."

Geregistreerd partnerschap of samenlevingsovereenkomst, wat is het verschil?

In de praktijk merk ik dat er onduidelijkheid bestaat over de verschillen tussen een geregistreerd partnerschap en een samenlevingsovereenkomst. Soms wordt gedacht dat inschrijving op hetzelfde adres bij de gemeente een geregistreerd partnerschap inhoudt. Maar dan is er juridisch gezien niets geregeld en erft u bijvoorbeeld niet van elkaar.

Erfdienstbaarheden

Stel dat u een huis koopt en er is sprake van een brandgang aan de achterzijde van uw woning en deze brandgang ligt (deels) op uw grond. Mag u die brandgang dan blokkeren of bij uw tuin betrekken omdat het uw grond is?

Zit u in het bestuur van de fietsclub, de voetbalclub of een andere vereniging?

Sportclubs zijn vaak verenigingen. Verenigingen bestaan uit leden en een bestuur. Voor de organisatie van een vereniging, het bestuur en de algemene ledenvergadering gelden speciale regels.

Een bonus voor de bonuskinderen

Regelmatig komt bij samengestelde gezinnen de wens naar voren de bonuskinderen te betrekken in de nalatenschap. Met een bonuskind wordt dan bedoeld een kind van de partner, niet zijnde een eigen kind.

Wie krijgt het paard en de cavia's?

Veel mensen hebben een huisdier. Huisdieren maken vaak langdurig deel uit van het gezin. In Nederland zijn er ongeveer 27 miljoen huisdieren. Rond de 50% van de huishoudens heeft een huisdier. Minder vaak wordt nagedacht over hoe het verder moet met de huisdieren na overlijden of scheiding. U kunt daarvoor een zogenaamde huisdierenclausule opnemen. Dat kan ook bijvoorbeeld voor uw paard.

Testament nog actueel?

Het belang van deze vraag bleek uit een uitspraak van de Rechtbank Noord-Holland op Valentijnsdag.

De politiek? Eerst de notaris

Op TV, in de krant en in de sociale media wordt momenteel het nieuws gedomineerd door de politiek. Op 22 november 2023 waren er verkiezingen. Nu onderzoeken de grootste partijen hoe een regering kan worden gevormd. Het vormen van de regering is in het nieuws goed te volgen. Minder bekend is hoe een politieke partij is georganiseerd.