Legaliseren handtekening

de NotarissenHandtekeningenLegaliseren handtekening

Legaliseren handtekening

Door notarissen en instanties wordt u vaak gevraagd om uw handtekening onder een stuk te laten legaliseren. Hiermee weten we namelijk zeker dat u degene bent die het stuk heeft getekend. Hoe gaat het legaliseren in z'n werk?

"Legalisatie betekent dat een notaris vaststelt dat u inderdaad zélf de volmacht/verklaring ondertekent. Op deze wijze kan achteraf geen onenigheid ontstaan over de echtheid van uw handtekening en wordt de kans op misbruik sterk beperkt.”

mr. Geertje Dantuma

Notaris te Vianen

Handtekening legaliseren, waarom en waar?

Het is belangrijk dat met zekerheid vaststaat dat u zélf de volmacht/ver­kla­ring hebt ondertekend en niet iemand anders. Daarom wordt de handtekening op de volmacht/verklaring gelegaliseerd. Legalisatie betekent dat een notaris vaststelt dat u inderdaad zélf de volmacht/verklaring ondertekent. Op deze wijze kan achteraf geen onenigheid ontstaan over de echtheid van uw handtekening, Zo wordt de kans op misbruik sterk beperkt.

Iedere notaris in Nederland is bevoegd uw handtekening te legaliseren. De notaris die uw handtekening legaliseert, kan hiervoor kosten in rekening brengen.

Legaliseren handtekening, hoe werkt het?

1.U ondertekent de volmacht/verklaring op het notariskantoor. Het is raadzaam om eerst telefonisch contact met het notariskantoor op te nemen om te vragen op welk moment u op kantoor kunt komen. 

U moet bij uw bezoek de volgende zaken mee te nemen:

  • De brief die u van ons kantoor, of een ander notariskantoor of instantie hebt ontvangen.
  • De volmacht/verklaring, die getekend moet worden.
  • Een geldig legitimatiebewijs (een paspoort, een identiteitskaart, een Nederlands rijbewijs of een vreemdelingendocument). 

2. U zet uw handtekening in het bijzijn van de notaris of één van zijn medewerkers en u toont daarbij uw legitimatiebewijs.
3. De notaris legaliseert vervolgens uw handtekening door te verklaren dat u de handtekening in het bijzijn van de notaris of medewerker hebt gezet.
3. Tot slot zendt u de gelegaliseerde volmacht/verklaring met een kopie van uw legitimatiebewijs aan ons retour. Of u laat de volmacht/verklaring bij ons achter.

Wilt u hierover meer advies?

Neem contact met ons op.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.