De wet over huwelijkse voorwaarden is met ingang van 2018 gewijzigd. Voor huwelijken die voor 2018 zijn gesloten gelden andere regels dan voor huwelijken die na 2018 worden gesloten.
Als u gehuwd bent vóór 1 januari 2018 bent u gehuwd in algehele gemeenschap van goederen. Wilde u geen algehele gemeenschap van goederen, dan was het opstellen van huwelijkse voorwaarden nodig.
Met ingang van 1 januari 2018 is de hoofdregel dat de echtgenoten delen wat er tijdens huwelijk wordt opgebouwd. Erfenissen, schenkingen en bezittingen die een echtgenoot al vóór het huwelijk had, blijven van die echtgenoot.
Het kan zijn dat u van deze standaardregeling af wilt wijken. Daarvoor dient u huwelijkse voorwaarden op te stellen. Huwelijkse voorwaarden kunnen op veel verschillende manieren vormgegeven worden. Samen met u bekijken wij welke vorm het beste bij uw situatie past.
Notaris te Meerkerk
We begrijpen dat u het al ontzettend druk heeft met het organiseren van uw huwelijksdag. Toch is het van groot belang om uw huwelijkse voorwaarden goed te regelen. Om u te ontlasten, adviseren we u in heldere taal, van begin tot eind, over de juridische kant. Zo weet u zeker dat deze zaken optimaal ingericht zijn. En hoeft u zich daar geen zorgen over te maken.
In de afgelopen jaren zijn er diverse wetswijzigingen geweest op het gebied van het huwelijksvermogensrecht. Daarnaast kan het zijn dat uw situatie veranderd is. Het is daarom van belang om uw bestaande huwelijkse voorwaarden te laten toetsen en samen met ons te bekijken hoe u deze actueel kunt houden.
Met name indien in uw huwelijkse voorwaarden een zogenaamd ‘periodiek of Amsterdams verrekenbeding’ is opgenomen, verdienen de huwelijkse voorwaarden aandacht. Vaak is een dergelijk beding niet goed uitgevoerd of bijgehouden en is bij een onverhoopt einde van het huwelijk niet goed meer na te gaan wat echtgenoten over en weer nog te verrekenen hebben.
Om discussies te voorkomen is het verstandig de huwelijkse voorwaarden te wijzigen. Of om vast te stellen wat er nog verrekend moet worden.
Bij het aankopen van een woning zijn er een aantal belangrijke stappen te nemen. Allereerst vereist de wet dat voor de koop van een woning de koopovereenkomst schriftelijk wordt vastgelegd. Naast de woning zelf, maken de koopsom, de bankgarantie, de datum van de overdracht bij de notaris, de eventuele erfdienstbaarheden, de bedenktijd en de ontbindende voorwaarden onderdeel uit van de overeenkomst. Enkele aspecten licht ik toe.
Na een overlijden is er vaak een notaris nodig om bijvoorbeeld een verklaring van erfrecht op te stellen. Daarover schreef ik al eerder. Uit die verklaring van erfrecht blijkt wie bevoegd is de nalatenschap af te wikkelen.
Deze vraag geldt eigenlijk voor iedere ondernemer. Of u nu een besloten vennootschap (BV) heeft of een eenmanszaak. En ook is deze vraag van belang als u in het bestuur zit van een vereniging of stichting. In deze column wordt de situatie besproken voor een BV.