11 juni 2021

Legalisatie handtekening

Bij een legalisatie controleert de notaris of degene die de handtekening plaatst ook echt degene is die het stuk moet tekenen. Het ondertekenen van de volmacht doet u daarom op het notariskantoor zelf (en niet thuis). De notaris zal u daarbij vragen om uw legitimatiebewijs te tonen. De notaris controleert daarbij ook of het legitimatiebewijs nog geldig is en bijvoorbeeld niet als vermist geregistreerd staat.

De notaris zet een verklaring onder uw handtekening als bewijs van de uitgevoerde controles en tekent deze. Op deze manier is met zekerheid vastgesteld dat de juiste persoon het stuk getekend heeft.

Welke notaris?

U hoeft voor de legalisatie niet per sé naar de notaris die uw dossier behandelt. Elke notaris in Nederland kan een legalisatie van de handtekening verzorgen. Dat maakt het soms wat makkelijker en hoeft u niet af te reizen naar een notariskantoor elders in het land dat het dossier in behandeling heeft. 

Voor stukken die in het buitenland worden gebruikt is wel eens in aanvulling op de legalisatie, een apostille nodig. Dat is nog een extra verklaring van de Rechtbank. Nadat uw handtekening door de notaris is gelegaliseerd, moet de verklaring naar de Rechtbank. De Rechtbank verklaart vervolgens dat de notaris die uw handtekening heeft gelegaliseerd, een notaris is. De bevoegdheid van de notaris komt daarmee ook vast te staan.

Wilt u meer weten over handtekening legalisatie? Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact