Goede voornemens?
Heeft u goede voornemens? Wellicht het voornemen om (eindelijk) uw nalatenschap te regelen? Een testament of levenstestament te maken? Of een lijst te maken voor nabestaanden met een overzicht van uw administratie?
Wat zijn de mogelijkheden als iemand niet (meer) zelf een handtekening kan zetten of het eigen vermogen kan beheren?
De mogelijkheden hangen af van de situatie:
Wanneer duidelijk wordt dat (tijdelijke) opname in een verpleeghuis aanstaande is of wanneer beginnende dementie wordt geconstateerd, maar degene die het betreft op dat moment nog wel zelf zijn/haar wil kan bepalen, bestaat de mogelijkheid om een volmacht te geven aan een vertrouwd persoon. Met gebruikmaking van die volmacht kan de gevolmachtigde dan de financiële zaken van de volmachtgever in orde maken.
Als degene om wiens vermogen het gaat, niet meer zelf zijn/haar wil kan bepalen, is het niet meer mogelijk om te werken met een volmacht. De wet bepaalt dat dan een bewindvoerder aangesteld moet worden. De bewindvoerder behartigt dan de financiële zaken van degene wiens vermogen onder bewind gesteld is.
![]() |
"Ook de notaris kan optreden als gevolmachtigde of bewindvoerder. De notaris behartigt daarbij het belang van degene om wiens vermogen het gaat." mr. Dox Verschuren |
Tussen de positie van een gevolmachtigde en een bewindvoerder zitten belangrijke juridische verschillen:
Klik op de foto voor een filmpje!
Van belang is dat het iemand is die vertrouwd wordt door degene om wiens vermogen het gaat. Dit kan een familielid zijn, maar dat hoeft niet. Ook de notaris kan optreden als gevolmachtigde of bewindvoerder. De notaris behartigt daarbij het belang van degene om wiens vermogen het gaat en beschikt bovendien over een administratieve organisatie om dergelijk vermogensbeheer efficiënt te laten verlopen.
Voor het doen van schenkingen uit het vermogen van degene die niet meer zelf kan handelen is het onderscheid tussen een volmacht en onder bewindstelling eveneens van belang. Wanneer er een bewindvoerder benoemd is, moet de kantonrechter goedkeuring verlenen voor het doen van schenkingen uit het vermogen van degene wiens vermogen onder bewind gesteld is. De kantonrechter verleent deze goedkeuring in de regel slechts als er vóór het instellen van het bewind al eerder schenkingen gedaan werden en er dus sprake is van een zogenaamde ‘schenkingstraditie’. Bij een volmacht speelt dit niet, aangezien er geen rechterlijk toezicht/controle is op de taakuitoefening door de gevolmachtigde.
Een volmacht kan in de regel weer worden ingetrokken door de volmachtgever (indien deze nog wilsbekwaam is), waarna de bevoegdheid van de gevolmachtigde direct eindigt. Een bewindvoerder moet ontslagen worden door de rechter voordat het bewind beëindigd wordt.
Neem contact met ons op voor een offerte of om een adviesgesprek in te plannen. Wij nemen dan binnen een werkdag contact met u op.
Korte vragen beantwoorden wij in tien minuten gratis en vrijblijvend. Echt grondig advies ontvangt u al vanaf 130,- euro per drie kwartier.