12 juli 2021

WWFT

Als u een woning koopt zal u geconfronteerd worden met de Wet ter voorkoming van witwassen en terrorismefinanciering. Daar bent u zich wellicht niet van bewust.

De betaling van de koopsom moet door een notaris worden gecontroleerd. De koopsom wordt wellicht met een hypothecaire lening van de bank betaald. Of u betaalt de koopsom van de woning deels met geleend geld van familie of uit eigen middelen. Die eigen middelen heeft u misschien gespaard of zijn afkomstig uit een eerdere verkoop van een woning of een erfenis. Een notaris is verplicht om de herkomst van het geld te controleren.

U kunt zich afvragen waarom de notaris dit moet onderzoeken. Dat is in de wet vastgelegd om zicht te krijgen op eventueel verdachte geldstromen. Bovendien heeft een notaris een eigen onderzoeksplicht. Dat uw spaargeld op uw rekening bekend is bij een bank en de belastingdienst is voor een notaris niet voldoende. U moet bij de notaris kunnen aantonen hoe u het geld heeft vergaard.

Voor een notaris gelden allerlei wetten die een rol spelen bij de overdracht van een woning, bijvoorbeeld ook bij het uitbetalen van geld. Als u een woning verkoopt, kan de verkoopopbrengst alleen worden overgemaakt naar de verkoper. De verkoopopbrengst mag niet naar een ander rekeningnummer worden overgemaakt zoals naar het rekeningnummer van uw bedrijf of naar een garage omdat u daar een auto heeft besteld.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

NeemĀ  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact