16 januari 2018

Woont u in een appartement? Dan heeft u te maken met een Vereniging van Eigenaars!

Als u een appartement koopt, wordt u automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars (VvE) van het gebouw. De Vereniging van Eigenaars wordt in het leven geroepen als een gebouw in appartementen wordt gesplitst en er meerdere eigenaren zijn van de appartementen.

De Vereniging van Eigenaars zorgt er voor dat gemeenschappelijke belangen zoals onderhoud van het gebouw worden gewaarborgd en gemeenschappelijke kosten worden gedekt en betaald. Per maand betaalt u als eigenaar een bijdrage aan de Vereniging van Eigenaars. Daarmee betaalt de Vereniging van Eigenaars de verzekering van het gebouw en bijvoorbeeld schoonmaakkosten van de entree. Ook moet de Vereniging van Eigenaars er voor zorgen dat er gespaard wordt (‘het reservefonds’) voor toekomstig onderhoud aan het gemeenschappelijke deel van het gebouw zoals het dak. Het aantal leden van de Vereniging van Eigenaars is natuurlijk afhankelijk van de omvang van het gebouw en het aantal appartementen. Als er sprake is van een onder- en een bovenwoning, zijn er maar twee leden. Een groot flatgebouw kent veel meer leden en veelal wordt de administratie van de Vereniging van Eigenaars dan uit handen gegeven aan een ge­spe­cia­li­seerd bureau. Niet alle Verenigingen van Eigenaars zijn actief en sparen voor onderhoud hoewel dit wettelijk wel zou moeten. Als koper is het van belang goed op te letten en navraag te doen naar de administratie van de Vereniging van Eigenaars en te verwachten onderhoud in de toekomst.

Woont u in een appartement? Dan heeft u te maken met een Vereniging van Eigenaars!

Recent is de Wet verbetering functioneren verenigingen van eigenaars in werking getreden. Vanaf mei 2008 was een reservefonds al verplicht voor iedere Vereniging van Eigenaars. Vanaf 1 januari j.l. geldt aanvullend dat iedere Vereniging van Eigenaars met woningen een minimale reservering moet aanhouden van 0,5% van de herbouwwaarde van het gebouw of het bedrag dat is vast­ ge­steld door de Vereniging van Eigenaars ter uitvoering van een meerjarenonderhoudsplan.

Een ander actueel onderwerp is of een eigenaar van een appartement zijn appartement via bij­voor­beeld AirBNB mag verhuren. Dat hangt af van het reglement van de Vereniging van Eigenaars. In deze regels kan zijn vermeld dat verhuur niet is toegestaan of dat het appartement alleen voor eigen gebruik is. Vaak is bepaald dat overtreding van dergelijke regels leidt tot het opleggen van een boete.

Wilt u nog meer informatie over dit onderwerp, neemt u gerust contact met ons op.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact