23 september 2020

Woning kopen in 2020 of in 2021?

Als u overweegt om een woning te kopen is het de vraag wat een geschikt moment is. Los van het feit of een voor u geschikte woning nu op de markt is of dat de rente laag is, speelt nu ook het tarief voor de overdrachtsbelasting een rol.  Op Prinsjesdag zijn plannen bekend gemaakt om het tarief hiervoor aan te passen.

De overdrachtsbelasting moet normaal gesproken door de koper worden betaald op het moment van het tekenen van de akte van levering bij de notaris. Het tarief is momenteel 2% voor woningen en 6% voor niet woningen (bijvoorbeeld bedrijfsruimtes). Daarnaast zijn er vrijstellingen als u bijvoorbeeld een pand in een BV inbrengt of als aan u bij de afwikkeling van een nalatenschap een woning wordt toebedeeld.

De overdrachtsbelasting wordt berekend over de koopsom of over de waarde van de woning als de waarde hoger is dan de koopsom.

De notaris brengt het verschuldigde bedrag in rekening. De notaris zal dit bedrag vervolgens aan de Belastingdienst afdragen.

Als starter kunt u met ingang van januari 2021 vrijgesteld van overdrachtsbelasting een woning aankopen. De definitie van starter is in de Prinsjesdagplannen nog niet helemaal duidelijk. Maar het moet in ieder geval gaan om een persoon tussen de 18 en 35 jaar oud die voor het eerst een woning koopt. Door de vrijstelling hoeft een starter dus geen 2% overdrachtsbelasting te betalen. Bij een koopsom van € 300.000, scheelt dat al € 6.000.

De overheid probeert op die manier het kopen van een woning voor een starter makkelijker te maken.

Voor niet-woningen gaat het tarief naar 8%. Dat tarief geldt ook voor beleggingspanden. Dus koopt u een woning voor de verhuur of een vakantiewoning, dan is 8% over de waarde verschuldigd.

Het kan daarom fiscaal aantrekkelijk zijn om de overdracht van een woning uit te stellen dan wel op korte termijn te laten plaatsvinden.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen. 

 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact