24 juli 2022

Wilt u de nalatenschap aanvaarden of heeft u dat (indirect) al gedaan?

Als u erfgenaam bent, kunt u beslissen of u de nalatenschap wilt aanvaarden of niet. Ik schreef daarover al eens eerder. U kunt aanvaarden, verwerpen of beneficiair aanvaarden.

Bij het aanvaarden van een nalatenschap wordt u aansprakelijk voor eventuele schulden van de nalatenschap. Indien u verwerpt kunt u nergens aanspraak op maken. Een alternatief is het zogenaamd beneficiair aanvaarden. Daarbij gelden bepaalde procedures die nauwkeurig moeten worden gevolgd. Beneficiair aanvaarden betekent dat u erfgenaam bent maar voor niet meer schulden aansprakelijk bent dan het saldo van de nalatenschap.

Onlangs kreeg een notaris een klacht van een schuldeiser in een nalatenschap. Die stelde zich op het standpunt dat de notaris de erfgenaam onvoldoende had gewezen op de regels van het beneficiair aanvaarden. De erfgenamen hadden kort na het overlijden geld opgenomen van de rekening van de overledene. Daarna hadden zij beneficiair aanvaard om te voorkomen dat zij voor schulden aansprakelijk zouden kunnen worden gesteld. Door het opnemen van geld van de rekening hadden de erfgenamen zich al gedragen als erfgenaam, zij hadden over de rekening beschikking genomen.

De klacht tegen de notaris werd afgewezen. De notaris had de erfgenamen volledig geïnformeerd over de rechten en plichten ten aanzien van het beneficiair aanvaarden. De notaris had geen kennis kunnen nemen van de gedragingen van de erfgenamen.

Als u twijfelt over de omvang van de erfenis, dan is het verstandig om beneficiair te aanvaarden.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen. 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact