10 oktober 2017

Wie zijn uw erfgenamen?

Zoals u weet is ons kantoor trotse hoofdsponsor van de Rembrandt tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Vianen. Over de afstammelingen van Rembrandt lees ik op Wikipedia dat hij bij zijn overlijden een dochter en een kleindochter heeft nagelaten.

Rembrandt was voor zijn dochter Cornelia officieel als vader geregistreerd, maar zo te lezen heeft alleen kleindochter Titia van Rijn een bedrag ter grootte van 3.150 gulden uitbetaald gekregen uit de erfenis. Cornelia was geboren uit een relatie met een vrouw met wie Rembrandt niet getrouwd was.

Als u getrouwd bent en u overlijdt, dan kent de wet als hoofdregel dat uw echtgeno(o)t(e) en uw kinderen voor gelijke delen uw erfgenamen zijn. De langstlevende echtgeno(o)t(e) krijgt eerst alles toegedeeld en de kinderen kunnen hun erfdeel pas opeisen na overlijden van beide ouders.  Bij testament kunt u van deze regeling afwijken.

Bent u niet getrouwd en heeft u kinderen dan is het belangrijk dat:

- u als partner de kinderen erkent via de gemeente. Door de erkenning zijn de kinderen uw erfgenamen. Voor de moeder van de kinderen is erkenning niet nodig, de kinderen zijn automatisch haar erfgenaam. Na de geboorte van de kinderen kan de partner het gezag aanvragen via de Rechtbank zodat de partners evenveel zeggenschap hebben over de kinderen;

- u een testament maakt. Als u niets regelt en u ben ongehuwd en heeft kinderen (en heeft deze erkend!) dan zijn alleen uw kinderen uw erfgenamen. Uw partner erft niets. Dat is vaak ongewenst. Als u met uw partner een huis heeft, ieder voor de helft, dan erven uw kinderen uw halve huis. Uw kinderen en uw partner zijn dan samen eigenaar geworden van het huis. Uw kinderen willen het huis misschien verkopen en uw partner niet. Dat kan allerlei problemen geven.

Kortom: regel uw testament goed en tijdig en laat u informeren! Neemt u gerust contact met ons op.

 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact