21 maart 2024

Wie krijgt het paard en de cavia's?

Veel mensen hebben een huisdier. Huisdieren maken vaak langdurig deel uit van het gezin. In Nederland zijn er ongeveer 27 miljoen huisdieren. Rond de 50% van de huishoudens heeft een huisdier. Minder vaak wordt nagedacht over hoe het verder moet met de huisdieren na overlijden of scheiding. U kunt daarvoor een zogenaamde huisdierenclausule opnemen. Dat kan ook bijvoorbeeld voor uw paard.

Scheiding

In het geval van scheiding kunt u samen beslissen wie het huisdier krijgt. Als dat niet gaat, dan kan de rechter om een beslissing worden gevraagd. Zo'n procedure kan kostbaar zijn en kan lang duren. Om een procedure te voorkomen kunt u van tevoren afspraken maken. U legt dan in een samenlevingsovereenkomst of huwelijksvoorwaarden vast wie de huisdieren krijgt bij scheiding.

Overlijden

In uw testament kunt u een regeling treffen voor de zorg van uw huisdier na uw overlijden. Bijvoorbeeld wie uw huisdier erft, wie de opdracht krijgt om voor uw huisdier te zorgen en dat ze niet mogen worden gescheiden. Ook kan met een legaat een bepaald bedrag worden toegekend aan de nieuwe verzorger om de kosten te kunnen voldoen. Daarnaast kunt u ook de bepaling toevoegen dat uw huisdier niet naar een asiel mag en op welke wijze uw huisdier volgens u moet worden verzorgd. Treft u geen regeling in uw testament, dan beslissen uw erfgenamen.

Wilt u dat uw huisdieren goed terecht komen, regel dan op tijd iets voor hen.

mr. Martin Beenen

notaris

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

NeemĀ  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact