19 oktober 2020

Wie heeft het gezag over de minderjarige?

Als u getrouwd bent en u krijgt een kind, dan hebben vader en moeder automatisch het gezag. Dat is anders als u niet getrouwd bent (of een geregistreerd partnerschap heeft).

Als u niet getrouwd bent, krijgt alleen de moeder automatisch het gezag. Als vader krijgt u het gezag als u het kind eerst erkent bij de gemeente of in een akte. Door de erkenning ontstaat de familierechtelijke band tussen de vader en het kind en wordt het kind onder meer uw erfgenaam. Daarna kunt u het gezag aanvragen bij de Rechtbank, samen met de moeder van het kind. Met het gezag kunt u meebeslissen bij belangrijke zaken als schoolkeuze of medische behandeling.

Als de moeder van het kind het gezag niet wil delen, kunt u als vader naar de rechter om dit alsnog te krijgen. Daarvoor moet u dan een advocaat inschakelen.

Het is belangrijk dat u met de moeder een samenlevingsovereenkomst en testamenten laat opstellen om te voorkomen dat een kind bij uw overlijden meteen het kindsdeel kan opeisen.

Momenteel is een wetsvoorstel in behandeling waardoor het gezag voor ongehuwde ouders automatisch geregeld is, mits het kind is erkend. Tot die tijd is het erkennen en aanvragen van het gezag belangrijk.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

NeemĀ  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact