1 september 2023

Wie erft de schulden?

Een familielid overlijdt

Stel, iemand uit uw familie komt te overlijden. In de meeste gevallen laat de overledene wel wat na. Bijvoorbeeld de spullen die in huis staan, het spaargeld, de inboedel, de huisdieren of bijvoorbeeld een woning. Ook kunnen schulden worden nagelaten. Deze vervallen niet bij overlijden, maar blijven gewoon bestaan. Meestal is het zo dat de waarde van de bezittingen groter is dan de waarde van de schulden. Soms niet, dan zijn er meer schulden dan er geld is.

Keuzes

Als iemand komt te overlijden, dan heeft u als erfgenaam drie keuzes. U kunt de erfenis zuiver of beneficiair aanvaarden of verwerpen. Als u zuiver aanvaardt, dan betaalt u ook alle schulden. Als u beneficiair aanvaardt dan betaalt u ook de schulden, maar alleen uit de erfenis en niet met uw eigen geld. U kunt ook verwerpen, dan krijgt u helemaal niets en hoeft u de schulden ook niet te betalen. Voor beneficiair aanvaarden of verwerpen moet u naar de rechtbank en zogenaamde griffierechten betalen van € 134,-. Dat kost wat, maar dan bent u ook beschermd tegen schulden. Bij beneficiair aanvaarden moeten wel bepaalde regels worden gevolgd voor het afwikkelen van de erfenis. U heeft dan ook recht op de persoonlijke spullen, als de fotoboeken, sieraden of familiestukken.

Als u verwerpt, dan heeft u geen enkel recht. U mag dan ook de woning van de overledene niet zomaar binnen.

Waar moet u op letten

In bepaalde gevallen bent u automatisch erfgenaam. Bijvoorbeeld als u de woning van uw familielid gaat ontruimen of als u de spullen gaat verdelen. Als u via de rechtbank de erfenis verwerpt, dan kunnen uw andere familieleden erfgenaam worden. Ook zij kunnen dan weer verwerpen. Dat kan doorgaan tot de zesde graad. Als de hele familie de erfenis verwerpt, dan worden de schulden niet betaald. Er is dan ook niemand die de erfenis afwikkelt. De verhuurder van de woning en schuldeisers moeten dan maar zien of ze dan nog wat kunnen doen. Een vervelende situatie, maar zo bepaalt de wet het.

De notaris kan u adviseren over uw testament én over het al dan niet accepteren van een erfenis.

mr. Martin Beenen notaris

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact