9 januari 2023

Wat is nieuw in 2023?

Na de jaarwisseling zijn er nieuwe regels waar u mee te maken kunt krijgen.

De wettelijke rente was jaren lang jarenlang 2% maar is nu gestegen naar 4%. Met deze rente kunt u te maken krijgen bij bijvoorbeeld de afwikkeling van een nalatenschap. Als u een erfdeel tegoed hebt omdat één van uw ouders eerder is overleden en de langstlevende ouder ook overlijdt, moet de wettelijke rente soms over uw erfdeel berekend worden. Het hangt van de bewoordingen in een testament af of dit daadwerkelijk geldt. De opgelopen rente tussen het overlijden van de eerst eerste en laatste ouder zorgt er voor dat uw kindsdeel hoger is geworden. Over de aangegroeide rente hoeft geen erfbelasting betaald te worden.

Ook kan de wettelijke rente van toepassing zijn als iemand in gebreke blijft met de betaling van een schuld.

Voor het geval u een woning koopt waarin u niet zelf gaat wonen (bijvoorbeeld een vakantiewoning of woning voor de verhuur), geldt een percentage voor de overdrachtsbelasting van 10,4%. Dat geldt ook voor stukjes tuingrond of bijvoorbeeld een garage die u koopt. Dat percentage was 8%, maar is dus aanmerkelijk hoger geworden.

Als u voor het eerst een huis koopt en u bent nog geen 35 jaar oud, kan er een vrijstelling voor de overdrachtsbelasting gelden. Dat is op zich niet nieuw, maar de koopsom tot waar de vrijstelling voor de belasting geldt, is tot € 440.000 opgelopen. Is het huis duurder, dan is er geen vrijstelling voor de overdrachtsbelasting van toepassing.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact