17 mei 2021

Wanneer moet ik een testament maken?

Een testament is natuurlijk niet verplicht. Maar het is goed om te weten wie uw erfgenamen zijn als u geen testament heeft. De wet geeft de volgende regelingen:

  • Geen kinderen en niet getrouwd? Dan erven uw ouders, broers en zussen.
  • Gehuwd en geen kinderen? Dan erft uw echtgenoot.

En als die echtgenoot overlijdt, dan erft de familie van de laatst overleden echtgenoot. Dus als de man eerst overlijdt, erft de vrouw. Mocht de vrouw dan een dag later overlijden, dan erft de familie van de vrouw (haar ouders, broers en zussen).

  • Bent u gehuwd en heeft u kinderen?

Dan erven de kinderen samen met de langstlevende echtgenoot. De kinderen kunnen het erfdeel pas opeisen als de langstlevende ook is overleden.

  • Bent u niet gehuwd maar heeft u wel kinderen?

Als u kinderen heeft en niet gehuwd bent, erven alleen uw kinderen. Dat kan lastig zijn. Uw kinderen erven uw (aandeel in het) huis dat u samen met uw partner in eigendom heeft. Dat u samenwoont met uw partner, maakt uw partner nog niet automatisch uw erfgenaam.

Stel dat u samen met uw partner een huis heeft en u heeft twee kinderen. U overlijdt. Dan zijn de kinderen voor de helft eigenaar van het huis. Uw partner is dan afhankelijk van uw kinderen: zij kunnen hun deel in de woning opeisen en zullen moeten meebeslissen als u de woning zou willen verkopen of daarop een nieuwe hypotheek zou willen vestigen.

Wel een samenlevingsovereenkomst maar geen testament?

Wellicht heeft u wel een samenlevingsovereenkomst maar geen testament. Dat is niet voldoende. De kinderen kunnen na uw overlijden als erfgenamen hun kindsdeel opeisen en dat kan betekenen dat het huis verkocht moet worden om de kinderen uit te kunnen betalen.

Door het maken van een testament kunt u afwijken van de regels die de wet geeft. Laat u goed voorlichten of het maken van een testament in uw situatie van belang is.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact