6 september 2021

Voldoet de woning aan de verwachtingen?

U koopt een woning en verwacht dat de woning gebruikt kan worden zoals u dat voor ogen hebt en dat er geen gebreken zijn. Dat kan anders liggen als u een heel oude woning koopt. Dan moet u uw verwachtingen mogelijk bijstellen. Of er is sprake van zichtbare gebreken. Dan mag u er niet op rekenen dat de woning in perfecte staat wordt opgeleverd.

Het is van belang dat u bij het bezichtigen van een woning probeert een goed beeld te krijgen van de woning. Functioneren alle technische zaken naar behoren? Wat speelt er zich af in de omgeving? Mogen anderen gebruik maken van de brandgang achter de woning? Dergelijke zaken vallen onder de onderzoeksplicht die u als koper heeft. De verkoper van de woning heeft een informatieplicht en moet u als koper vertellen wat er bekend is over het gebruik van de woning en de staat ervan.

Soms is een verkoper niet bekend met gebreken van de woning of bijzonderheden in het perceel.

Nadat de koopovereenkomst is getekend en de overdracht is geweest blijkt er bijvoorbeeld sprake van asbest. Of er zit een ondergrondse tank in de tuin. Dat kan invloed hebben op het gebruik van de woning of de waarde. De vraag is dan of verkoper voldoende heeft geïnformeerd of dat u als koper beter onderzoek had moeten doen.

Het antwoord op die vraag hangt van de omstandigheden af. Een verkoper kan bijvoorbeeld kennis hebben genomen van een artikel uit een lokale krant waarin gemeld werd dat er sprake zou kunnen zijn van ondergrondse tanks in de grond of geconstateerde milieuvervuiling in de omgeving. Of u heeft als koper te hoge verwachtingen gehad van een oude woning of niet goed doorgevraagd bij bijzonderheden die u in de woning hebt gezien bij de bezichtiging. Wanneer een rechter een oordeel wordt gevraagd over de aansprakelijkheid voor het niet voldoen aan de verwachtingen, zal de rechter daarom de informatieplicht van de verkoper afwegen tegen de onderzoeksplicht van de koper.

Wilt u meer weten neem dan contact op met deNotarissen

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact