21 februari 2023

Vastleggen of verliezen?

Voor mensen die getrouwd zijn, kent de wet veel regels. Bijvoorbeeld van wie de woning is, de hypotheekschuld, de bankrekening en de inboedel. Voor mensen die niet getrouwd zijn, is dat heel anders. De wet heeft voor hen geen specifieke regels. Om juridisch belangrijke zaken vast te leggen, is het zinvol om een samenlevingscontract aan te gaan. En zaken als kosten van de huishouding, de eigendom van de inboedel, de auto en de fiets en bijvoorbeeld het pensioen vast te leggen. Maar ook eventuele investeringen of betalingen van het eigen spaargeld aan de gezamenlijke woning.

In de praktijk gebeurt dat niet altijd. Zo blijkt uit een uitspraak van de rechtbank van december 2022. In die situatie was er sprake van een samenwonende man en vrouw. De woning waarin zij woonden was eigendom van de vrouw. De man had eigen geld in de woning gestoken. Het geldbedrag dat de man betaald had, was nooit op papier gezet door hen beiden. Dat vonden zij niet nodig en dat zou tot onrust leiden in de relatie. Na een aantal jaren werd de relatie verbroken. De man eiste zijn geld terug via de rechter, maar viste achter het net. Zijn betaling aan de woning was niet vastgelegd en hij verloor zijn geld.

Wat was verstandig geweest? Simpelweg door het op papier zetten van de betaling door de man. Nu dat niet gedaan is, had hij pech. De rechter oordeelt dan dat het niet vastleggen van de betaling voor risico van de man komt. Het vastleggen van de betaling hadden zij zelf eenvoudig kunnen doen. Ook kan de notaris daarbij behulpzaam zijn. In plaats van geld verliezen, liggen de afspraken dan vast.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

NeemĀ  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact