29 september 2023

Uw onderneming van de hand doen?

U heeft een goedlopende onderneming. Als u uw onderneming van de hand wilt doen, loopt u tegen een aantal zaken aan. Zoals: welk moment, aan wie en tegen welke prijs?

Het moment van vervanging

Het moment bepaalt u zelf. Tenminste, meestal wel, tenzij u onverwacht overlijdt of in de situatie komt dat u niet langer de onderneming kunt besturen. Dan moet de onderneming worden voortgezet door iemand anders of worden waargenomen.

Aan wie

Aan wie de onderneming wordt overgedragen kunt u meestal zelf kiezen. Dat kan anders liggen als u bijvoorbeeld samen met een medeaandeelhouder een onderneming runt in de vorm van een B.V.. In dat geval is vaak in de statuten van de B.V. bepaald, dat u bij verkoop van uw aandelenpakket eerst gehouden bent de aandelen aan de medeaandeelhouder aan te bieden. Een dergelijke aanbiedingsregeling wordt opgenomen om te voorkomen dat u uw aandelenpakket aan een concurrent verkoopt en uw medeaandeelhouder voortaan samen met deze concurrent de onderneming draaiende moet houden.

De prijsafspraak

De prijs of de manier waarop de prijs tot stand moet komen, kan vooraf zijn bepaald. Als u bijvoorbeeld de directeur van een eenmanszaak bent of u bent alleen aandeelhouder, dan kunt u zelf met de koper een prijs bepalen. In een situatie dat u medeaandeelhouder bent, is veelal een aandeelhoudersovereenkomst gesloten waarin is vermeld in welke situaties de medeaandeelhouder de aandelen kan overnemen en op welke wijze de prijs in een situatie van bijvoorbeeld arbeidsongeschiktheid of overlijden van de medeaandeelhouder bepaald wordt. U kunt ook afspreken de prijs in delen te betalen om te voorkomen dat de voortzetter in financiële moeilijkheden komt

Overdracht

Uw notaris kan u begeleiden bij het gehele traject van de overdracht van uw bedrijf. Met een zogenaamde zakelijke scan kan uw notaris beoordelen of uw zakelijke belangen goed zijn geregeld en ook meteen controleren of uw privézaken, zoals uw huwelijkse voorwaarden en testament, daarop zijn afgestemd en of er gebruik kan worden gemaakt van gunstige fiscale regelingen.

Uw onderneming komt in goede handen en u heeft de rust dat de overdracht goed is geregeld.

Mr. Martin Beenen notaris

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact