4 mei 2015

Tweetrapstestament

Een tweetrapstestament is onder meer nuttig voor u in de volgende situaties:

  • Na een echtscheiding benoemt u uw kinderen tot erfgenamen. Maar het is niet de bedoeling dat wanneer één van uw kinderen daarna overlijdt, uw ex-echtgenoot via de nalatenschap van uw kind, een gedeelte van uw nalatenschap ontvangt;
  • U wilt het betalen van erfbelasting uitstellen totdat de langstlevende is overleden. Als één van u overlijdt en uw partner leeft nog, moet er voor de vorderingen die de kinderen op de langstlevende krijgen vaak al erfbelasting worden betaald. Als dat geld er niet is, kan dat een probleem geven. Met een tweetrapstestament stelt u het betalen van erfbelasting uit totdat u beiden bent overleden.

Hoe werkt het tweetrapstestament?

Het tweetrapstestament wijst de langstlevende als eerste en enige erfgenaam aan. Die heeft een grote vrijstelling voor de erfbelasting van circa 6 ton euro. De kinderen hebben maar een vrijstelling van circa 20.000 euro. Door de langstlevende eerst alles uit de nalatenschap toe te delen, erven de kinderen nog niet. Ze worden zelfs onterfd. Pas na overlijden van beiden erven de kinderen en zal er met de belastingdienst moeten worden afgerekend.

Betalen van erfbelasting

Het uitstellen van het betalen van erfbelasting klinkt vaak aantrekkelijk. Toch zitten er ook nadelen aan het tweetrapstestament. De kinderen moeten na het overlijden van de langstlevende ouder bij de belastingdienst kunnen aantonen welk gedeelte van de erfenis afkomstig is uit de nalatenschap van vader en welk gedeelte afkomstig is uit de nalatenschap van moeder. Dat kan administratief een probleem zijn.

Ook wordt er met een tweetrapstestament niet optimaal gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot besparen van erfbelasting. Per saldo bent u dan met de erfbelasting soms meer kwijt. Laat u daarom informeren naar de mogelijkheden over erfbelastingbesparing. Mijn ervaring is dat iedere situatie weer anders is. Lees meer over het tweetrapstestament

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact