19 juni 2018

Tweetrapper

Na een uitzending van Tros Radar, alweer een paar jaar geleden, over een tweetrapstestament, heeft dit type testament veel aandacht gekregen. Wat houdt dit in en wanneer is zo’n testament nuttig voor u?

In een testament staat wie uw erfgenamen zijn. Een tweetrapstestament bepaalt aan wie het erfdeel dat de erfgenamen van u hebben ontvangen toekomt als de erfgenaam zelf overlijdt. Het wordt ook wel ‘over je graf heen regeren’ genoemd.

Een tweetrapstestament is onder meer nuttig voor u in de volgende situaties:

  • na een echtscheiding wilt u de kinderen tot erfgenamen benoemen. Maar het is niet de bedoeling dat uw ex-echtgenoot vervolgens via de kinderen kan erven;
  • u wilt het betalen van erfbelasting uitstellen totdat de langstlevende is overleden. Als één van u overlijdt en uw partner leeft nog, moet er voor de kinderen vaak al erfbelasting worden betaald. Als dat geld er niet in contanten is (bijvoorbeeld wanneer het grootste deel van de nalatenschap bestaat uit (een aandeel in) de woning), kan dat een probleem geven. Met een tweetrapstestament stelt u het betalen van erfbelasting uit totdat u beiden bent overleden. Het tweetrapstestament wijst de langstlevende als eerste en enige erfgenaam aan. Die heeft een grote vrijstelling voor de erfbelasting van ruim 640.000 euro. De kinderen hebben maar een vrijstelling van circa 20.000 euro. Door de langstlevende eerst alles uit de nalatenschap toe te delen, erven de kinderen nog niet. Ze worden zelfs onterfd. Pas na overlijden van beiden erven de kinderen en zal er met de belastingdienst moeten worden afgerekend.

tweetrapper

Het uitstellen van het betalen van erfbelasting klinkt vaak aantrekkelijk. Toch zitten er ook nadelen aan het tweetrapstestament. De kinderen moeten na het overlijden van de langstlevende ouder bij de belastingdienst kunnen aantonen welk gedeelte van de erfenis afkomstig is uit de nalatenschap van vader en welk gedeelte afkomstig is uit de nalatenschap van moeder. Dat kan administratief een probleem zijn. Per saldo bent u dan met de erfbelasting soms meer kwijt omdat de administratie niet goed is bijgehouden. Laat u daarom informeren naar de mogelijkheden over erfbelastingbesparing. Iedere situatie is weer anders en vraagt om een oplossing op maat.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen. 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact