15 november 2021

Tweede hypotheek

Heeft u een woning met overwaarde, dan kunt u die overwaarde verzilveren. Dat kan natuurlijk door verkoop maar ook door het vestigen van een hypotheekrecht ten behoeve van een bank of andere geldverstrekker.

Soms is het nodig om 'geld uit de stenen' te halen om een huis te verbouwen (verduurzaming). Of u koopt met het extra geleende geld een ander (bedrijfs)pand voor verhuur of een vakantiewoning.

Als u extra geld wilt lenen zal de geldverstrekker de waarde van de woning en de hoogte van uw inkomen beoordelen. Is dat voldoende, dan kan een extra lening worden verstrekt. Voor het verstrekken van de lening zal de geldverstrekker veelal een zekerheidsrecht willen. Dat kan in de vorm van hypotheek. Een hypotheekrecht wordt gevestigd door het tekenen van een hypotheekakte bij de notaris. De notaris schrijft de akte in de registers van het Kadaster. Als u de woning verkoopt is in het Kadaster zichtbaar dat er eerst een aflosverzoek moet worden gestuurd naar de geldverstrekker. Een hypotheekakte geeft aan de geldverstrekker zekerheid voor het geval u niet betaalt. Dan kan een hypotheekhouder de woning mogelijk bij een executieveiling verkopen om de lening te kunnen verrekenen met de opbrengst van de woning.

Meestal is bij de aankoop van de woning al een eerste hypotheekrecht gevestigd ten behoeve van de bank/geldverstrekker die de lening voor de aankoop heeft gefinancierd. Leent u nogmaals geld en wil de geldverstrekker zekerheid, dan kan een tweede hypotheekrecht worden ingeschreven. Maar, als de eerste geldverstrekker een andere partij is dan de tweede geldverstrekker, zal de eerste hypotheekverstrekker toestemming moeten verlenen voor het inschrijven van het tweede hypotheekrecht.

Verder kan het van belang zijn om na te gaan of de rente van de extra lening ook voor aftrek voor de Inkomstenbelasting in aanmerking komt. Dat is alleen het geval als u de lening gebruikt voor de woning waarin u woont (verbouwing).

Wilt u meer weten over dit onderwerp, neem danĀ contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

NeemĀ  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact