16 december 2019

Testament kwijt?

Stel dat u in het verleden een testament hebt gemaakt. Of u twijfelt of u een testa­ment heeft gemaakt. Het is verstandig zeker te weten wat er geregeld is voor na uw overlijden. Is uw testa­ment nog actueel? Staat er in wat u denkt?

Regelmatig merk ik dat mensen het niet meer precies weten of denken dat het goed geregeld is, maar dat blijkt niet het geval. Een testament is niet iets om dagelijks door te nemen. Maar wees u er van bewust dat als uw persoonlijke situatie wijzigt, het vaak nodig is uw testament aan te passen. U trouwt of gaat scheiden, u krijgt een kind of koopt een ander huis. Allemaal momenten om de testamenten na te lezen.

Tot voor kort kon alleen voor overleden personen inzage worden gedaan in het Centraal Testa­men­ten­regis­ter. Maar dat kan nu ook voor personen die in leven zijn en niet meer weten of zij een testament hebben gemaakt en bij welke notaris.

Een notaris kan voor u inzage doen in het register. Ook is het mogelijk om op afspraak persoonlijk langs te komen bij het register in Den Haag. Uiteraard is uw legitimatie nodig om inzage te krijgen.

Het register geeft alleen aan of u een testament hebt gemaakt en bij welke notaris. Over de inhoud wordt niets vermeld. Als de notaris die de akte heeft getekend inmiddels met pensioen is gegaan of het kantoor is gestopt, geeft het register aan bij welke opvolgende notaris het testa­ment is ondergebracht.

Als u weet bij welk kantoor uw testament is ondergebracht, kunt u zich bij dat betreffende kantoor melden en een kopie van uw testa­ment vragen (uiteraard weer na legitimatie). Daaraan zijn meestal kosten verbonden. Het kan ook voorkomen dat de notaris uw testament niet meer in de kluis op het notariskantoor heeft maar dat het testament is overgebracht naar de centrale bewaarplaats voor notariële akten. Het testament is dan lang geleden opgesteld en na 20 jaar kan de notaris de akten naar deze be­waar­plaats brengen om zo in de eigen kluis ruimte te maken. De notaris kan uw testament tegen kostprijs voor u bij de be­waar­plaats opvragen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact