10 februari 2020

Studieschuld en huwelijk

In 2019 hadden 1,4 miljoen mensen in Nederland een studieschuld van gemiddeld € 13.700 per persoon.

Stel dat u wilt trouwen en u heeft een studieschuld. Is uw echtgeno(o)t(e) na het sluiten van het huwelijk daarvoor ook aansprakelijk geworden?

Een echtgeno(o)t(e) is niet aansprakelijk voor een schuld indien het huwelijk is gesloten na 2018. Twee jaar geleden zijn namelijk de wettelijke regels gewijzigd voor huwelijken. In beginsel blijven bezittingen maar ook schulden van degene die het bezit of de schuld al had voorafgaand aan het huwelijk privé van de betreffende echtgeno(o)t(e). Sinds twee jaar geleden kent de wet namelijk als hoofdregel een  beperkte gemeenschap van goederen. Ook erfenissen en schenkingen blijven buiten deze beperkte gemeenschap van goederen.

Dat was vóór 2018 anders. Indien u toen een studieschuld had voorafgaand aan het huwelijk en u vóór 2018 getrouwd bent, werd de studieschuld gemeenschappelijk. Toen was er namelijk sprake van een allesomvattende algehele gemeenschap van goederen waardoor de schuld ook gemeenschappelijk werd. Ook al bent u niet op de hoogte geweest van de (studie)schuld van uw echtgeno(o)t(e) toch bent u  aansprakelijk hiervoor geworden.

Met huwelijkse voorwaarden zou u dat hebben kunnen uitsluiten. In de huwelijkse voorwaarden kunt u afspraken maken over de verdeling van de studieschuld bij scheiding.

Belangrijk is dan in ieder geval met uw echtgeno(o)t(e) af te spreken hoe de afbetaling van de studieschuld verloopt. Vinden de aflossingen op de studieschuld plaats uit gemeenschappelijk vermogen? En als u daarna gaat scheiden, moet dan dan weer verrekend worden?

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

 

 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact