22 oktober 2018

Schenkingen

‘Beter met de warme hand schenken dan met de koude’ maar ‘je moet je niet uitkleden voor je naar bed gaat’ en zo zijn er meer spreuken over het doen van schenkingen.

Een schenking doen is leuk, je doet er de ontvanger vaak een plezier mee. De ontvanger moet de schenking wel accepteren om de schenking officieel te maken en kan de schenking ook weigeren. Fiscaal kan het doen van een schenking aantrekkelijk zijn. Door schenkingen te doen, verkleint u uw vermogen en laat u bij uw overlijden minder na. Dan is minder erfbelasting verschuldigd door uw nabestaanden.

Een schenking kan door geld over te maken, dan bent u het kwijt. Het kan ook door het doen van een schenking op papier. Die papieren schenking heeft als voordeel dat u het geld niet hoeft uit te betalen. U houdt het geld zelf. In een notariële akte wordt de schenking vastgelegd. U verklaart in de akte dat u het geld geeft en gelijk weer terug leent. Op die manier ontstaat een vordering op u. Over die vordering moet u 6% rente betalen aan degene aan wie u de schenking doet. De ontvanger moet de vordering opgeven voor de Inkomstenbelasting in Box 3. U kunt die vordering als schuld in mindering brengen op uw Box 3 vermogen.

Schenkbelasting
Afhankelijk van de grootte van de schenking (op papier), moet er schenkbelasting worden betaald.
In 2018 kunt u € 5.363,= vrijgesteld schenken aan een kind. Aan een kind kunt u eenmalig tot de leeftijd van 40 jaar € 25.731,= schenken.  Aan een kleinkind of aan ieder ander kunt u € 2.147,= schenken. Schenkt u meer, dan moet er schenkbelasting worden betaald.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact