13 februari 2018

Samenwoners die gaan trouwen, opgelet!

Woont u samen in het huis van uw partner? Of heeft u samen een huis gekocht waarbij één van beiden meer geld in de woning heeft geïn­ves­teerd? Dan kan dat consequenties hebben als u gaat trouwen.

Het huwelijksvermogensrecht is gewijzigd met ingang van januari 2018. Regelmatig zie ik in de praktijk dat er voordat er getrouwd wordt een huis op naam van één van de partners wordt gekocht. De andere partner studeert nog, heeft nog nauwelijks inkomen of er zijn andere overwegingen om het huis op één naam aan te kopen. Als u daarna trouwt en het huis is bij aankoop op één naam gezet, dan blijft dat zo. Het huis wordt geen gemeenschappelijke eigendom zoals dat voor 2018 wel het geval was. Heeft u een huis op twee namen aangekocht - ieder voor de helft- maar is onderling vastgelegd dat de ene partner meer geld heeft geïnvesteerd, dan blijft dat wel zo na voltrekking van het huwelijk. Die vordering wegens extra inbreng in het huis, blijft bestaan. Heeft u echter het huis op twee namen gekocht en de eigendom voor 60% op naam van de ene partner gezet en voor 40% op naam van de andere partner, dan vervalt dit onderscheid door het aangaan van het huwelijk.

Huwelijkse voorwaarden opmaken bij notaris

Wilt u het huis of andere bezittingen die u vóór het huwelijk heeft verkregen gemeenschappelijk maken, of wilt u de eerder afgesproken eigendomsverhouding van 60-40% handhaven dan dient u huwelijkse voorwaarden te maken voorafgaand aan het huwelijk. Die huwelijkse voorwaarden worden door de notaris opgesteld. Na ondertekening van de huwelijkse voorwaarden zorgt de notaris er voor dat de huwelijkse voorwaarden bij de Rechtbank worden ingeschreven. De inschrijving bij de Rechtbank is er voor bedoeld dat eventuele schuldeisers kunnen zien of er huwelijkse voorwaarden zijn gemaakt en welke vermogensverdeling er is afgesproken.

Wilt u nog meer informatie over dit onderwerp, neemt u gerust contact met ons op.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact