13 oktober 2023

Samenwonen en niets regelen ?

Woont u samen maar heeft u niets geregeld? U bent niet verplicht een samenlevingsovereenkomst aan te gaan, maar verstandig om dat na te laten is het meestal niet.

Als u samenwoont ontstaan er vaak gemeenschappelijke bezittingen zoals een gemeenschappelijke rekening of door een gezamenlijke aankoop van bijvoorbeeld inboedel. Nog verstrekkender zijn de gevolgen van het samen aankopen van een huis. Wat gebeurt er dan bij uit elkaar gaan of bij overlijden?

Samenlevingsovereenkomst

De rechter moest zich onlangs buigen over het uiteen gaan van een stel samenwoners waarbij de man eigenaar was van het huis. De vrouw kon daarom geen enkele aanspraak maken op de waarde van het huis, dat was duidelijk. Zij hadden geen samenlevingsovereenkomst en verder ook niets vastgelegd. De vrouw had veel geld geïnvesteerd in het huis van de man voor een verbouwing. De man had die financiële middelen niet beschikbaar. De vraag was of de vrouw haar investering weer terug kon vragen bij het einde van de relatie.

De rechter oordeelde dat de man niet verplicht wat tot verbouwen, dat hij de middelen niet had en dat mevrouw geen bijzondere omstandigheden had genoemd op grond waarvan zij het geïnvesteerde bedrag terug kon eisen. De vrouw stond met lege handen.

Bij overlijden

Was het stel niet uit elkaar gegaan maar was in het bovengenoemde geval de man overleden, dan waren de erfgenamen van de man: zijn kinderen of zijn familie. Dan had de vrouw ook geen enkel recht om in de woning te blijven wonen of aanspraak te maken op terugbetaling van haar investering.

Niet uitstellen

De noodzaak lijkt er misschien niet te zijn als je net gelukkig samenwoont, maar “stel niet uit tot morgen wat je vandaag kunt doen” en zet je afspraken op papier. De belangen zijn vaak te groot om niets te regelen.

Geertje Dantuma notaris

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact