5 juli 2024

Samengesteld gezin goed geregeld

Samenwonend of gehuwd en kinderen? Kinderen die niet van u samen zijn? Verschillende belangen spelen bij een samengesteld gezin.

Samengesteld gezin

In diverse samenstellingen kan er sprake zijn van een samengesteld gezin. Bijvoorbeeld in de volgende situatie. U heeft twee kinderen. Uw partner heeft een kind. En er is een kind van u samen op komst. Wat kan er geregeld worden?

Samenwonen of gehuwd

Allereerst is de vraag of u samenwoont en niet gehuwd bent. Of dat u gehuwd bent (of een geregistreerd partnerschap heeft). Voor samenwoners is er wettelijk weinig geregeld. U erft bijvoorbeeld niet automatisch van elkaar. Daardoor zullen uw kinderen bijvoorbeeld uw (aandeel in de) woning erven. En uw banktegoeden. Bij een huwelijk ligt dat anders: wettelijk is er dan een langstlevende regeling. Uw kinderen erven met uw echtgenoot/echtgenote. Daarbij kunnen uw kinderen niets opeisen zolang de langstlevende leeft. Maar wellicht wilt u ook de kinderen van uw partner in het testament betrekken. Of wilt u voorkomen dat er via uw echtgenoot/echtgenote een deel van uw nalatenschap aan zijn of haar kinderen toe komt. En wat moet er geregeld worden als u beiden overlijdt?

Verdeling van het vermogen

Daarnaast is het de vraag hoe het vermogen verdeeld moet worden als u onverhoopt uit elkaar gaat. Bij samenwoners houdt ieder zijn of haar eigen vermogen en worden alleen gemeenschappelijke bezittingen gedeeld.

Bij gehuwden ligt dat anders. Het is afhankelijk of u in gemeenschap van goederen bent gehuwd of niet. Huwelijkse voorwaarden kunnen nodig zijn om afspraken over vermogen te maken. Op die manier is vastgelegd wat gemeenschappelijk is en wat niet.

Laat u informeren over de gevolgen en mogelijkheden als u in een vergelijkbare situatie zit.

mr. Geertje Dantuma

notaris

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

NeemĀ  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact