Samenwonend of gehuwd en kinderen? Kinderen die niet van u samen zijn? Verschillende belangen spelen bij een samengesteld gezin.
Samengesteld gezin
In diverse samenstellingen kan er sprake zijn van een samengesteld gezin. Bijvoorbeeld in de volgende situatie. U heeft twee kinderen. Uw partner heeft een kind. En er is een kind van u samen op komst. Wat kan er geregeld worden?
Samenwonen of gehuwd
Allereerst is de vraag of u samenwoont en niet gehuwd bent. Of dat u gehuwd bent (of een geregistreerd partnerschap heeft). Voor samenwoners is er wettelijk weinig geregeld. U erft bijvoorbeeld niet automatisch van elkaar. Daardoor zullen uw kinderen bijvoorbeeld uw (aandeel in de) woning erven. En uw banktegoeden. Bij een huwelijk ligt dat anders: wettelijk is er dan een langstlevende regeling. Uw kinderen erven met uw echtgenoot/echtgenote. Daarbij kunnen uw kinderen niets opeisen zolang de langstlevende leeft. Maar wellicht wilt u ook de kinderen van uw partner in het testament betrekken. Of wilt u voorkomen dat er via uw echtgenoot/echtgenote een deel van uw nalatenschap aan zijn of haar kinderen toe komt. En wat moet er geregeld worden als u beiden overlijdt?
Verdeling van het vermogen
Daarnaast is het de vraag hoe het vermogen verdeeld moet worden als u onverhoopt uit elkaar gaat. Bij samenwoners houdt ieder zijn of haar eigen vermogen en worden alleen gemeenschappelijke bezittingen gedeeld.
Bij gehuwden ligt dat anders. Het is afhankelijk of u in gemeenschap van goederen bent gehuwd of niet. Huwelijkse voorwaarden kunnen nodig zijn om afspraken over vermogen te maken. Op die manier is vastgelegd wat gemeenschappelijk is en wat niet.
Laat u informeren over de gevolgen en mogelijkheden als u in een vergelijkbare situatie zit.
mr. Geertje Dantuma
notaris
Wilt u meer weten ?
Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.