11 september 2018

Omkeerhypotheek

Recent stond in het Financieel Dagblad een artikel over de ‘omkeerhypotheek’. In de praktijk zie ik deze hypotheekvorm steeds vaker voorbij komen.

Hoe werkt de omkeerhypotheek?

In veel gevallen bestaat een hypotheek uit een lening en uit zekerheid. U leent geld bij de bank voor de aankoop van een huis. De bank wil zekerheid als garantie voor de terugbetaling en vraagt u een hypotheekrecht op de woning te vestigen ten behoeve van de bank. Als u de lening niet aan de bank terugbetaalt, heeft de bank het recht om het huis te verkopen en met de opbrengst de lening af te lossen. Zolang de lening bestaat betaalt u elke maand aan de bank een bedrag aan rente en aflossing. Door de aflossing wordt uw lening elke maand een beetje kleiner.

Met de omkeerhypotheek wordt bedoeld een lening die elke maand een beetje groter wordt.

Met de omkeerhypotheek geeft u zekerheid op uw huis aan de bank en in ruil daarvoor kunt u maandelijks geld opnemen, waarmee u bijvoorbeeld wat ruimer kunt leven of uw (pensioen)inkomen kunt aanvullen.

Hiermee verzilvert u de overwaarde van uw woning zonder dat de woning verkocht hoeft te worden. De rente wordt ‘bijgeschreven’: de bank telt de rente bij het leningsbedrag zodat dit bedrag elke maand iets hoger wordt. Met de bank wordt een maximum afgesproken zodat u zeker niet meer kunt lenen dan dat uw huis waard is.

Voor- en nadeel van de omkeerhypotheek

Een voordeel van deze regeling is dat u de overwaarde van de woning verzilvert. Een nadeel is dat uw schuld aan de bank steeds groter wordt en uw overwaarde daalt. Bij verkoop van uw huis (na uw overlijden) zal er minder overblijven.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen. 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact