15 juni 2020

Negatieve rente

Als u een huis koopt wordt vaak door de verkoper een aanbetaling van 10% als waarborgsom gevraagd. U stort die waarborgsom op de derdengeldrekening van de notaris. Als u als koper het huis niet afneemt, bent u aan de verkoper die 10% als boete verschuldigd. Met het storten van de waarborgsom bij de notaris is de verkoper er zeker van dat het geld beschikbaar is. Een alternatief is het regelen van een bankgarantie via de bank.

Vanaf 1 juli 2020 wordt een gestorte waarborgsom bij de notaris minder waard. De banken rekenen vanaf 1 juli een negatieve rente op het geld dat door een notaris wordt beheerd. Dat geldt voor al het geld op de derdengeldrekening van de notaris. Dus ook voor een koopsom die de notaris betaalt aan de verkoper. Of hypotheekgeld. Of geld uit een nalatenschap.

Een notaris moet die negatieve rente doorberekenen aan de klant om als neutrale partij te voorkomen hiervan een financieel nadeel te hebben. Het is ondoenlijk om voor ieder dossier precies het rentenadeel te berekenen omdat het om verschillende bedragen gaat, het geld staat er kort of lang en per bank(rekening) kunnen de voorwaarden van de negatieve rente anders zijn. Ons kantoor zal daarom per dossier een vast bewaarloon rekenen.

Als koper van een huis is het belangrijk afspraken te maken met de verkoper over het rentenadeel van een waarborgsom. Als de verkoper de waarborgsom wil ontvangen, is het geld minder waard geworden en krijgt verkoper dus niet de volledige 10% uitbetaald. Stemt de verkoper hiermee in of moet de koper de negatieve rente aanvullen? Het is belangrijk daarover duidelijke afspraken te maken.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

NeemĀ  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact