3 juni 2019

Legitieme portie! Heb ik er recht op?

Heb ik als kind recht op mijn legitieme portie? Onterven van een kind, is dat wel of niet mogelijk en wat zijn de gevolgen daarvan? Onlangs stond er een artikel over in het Algemeen Dagblad. In de praktijk krijg ik daar ook regelmatig vragen over.

Als u, om wat voor reden ook, uw kind of kinderen niets wilt nalaten, kunt u uw kind/kinderen onterven. Daarvoor moet u een testament opstellen.

Legitieme portie opeisen door bezwaar te maken of erin berusten

Na uw overlijden kan het onterfde kind ervoor kiezen om in de onterving te berusten. Het onterfde kind krijgt dan niets uit uw nalatenschap

Uw kind kan na uw overlijden echter ook bezwaar maken tegen de onterving en bij uw erfgenamen een beroep doen op zijn of haar wettelijk erfdeel. Het heet ook wel de legitieme portie. Dat is alleen een bedrag in geld. Het onterfde kind kan zich bijvoorbeeld niet met de verkoop van het huis of de verdeling van de inboedel bemoeien.

Legitieme portie

De legitieme portie is de helft van het normale erfdeel. Dus als u twee kinderen heeft en u overlijdt, dan zouden de kinderen normaal ieder de helft ontvangen, maar het legitieme deel is dan beperkt tot een kwart per kind. Als u gehuwd bent en u heeft twee kinderen, dan zouden de kinderen ieder normaal een derde ontvangen, maar dat is door de onterving beperkt tot een zesde. Bovendien kan een kind een legitieme portie pas opeisen na overlijden van de langstlevende echtgenoot. De legitieme portie is alleen voor kinderen en niet voor andere nabestaanden als bijvoorbeeld neven en nichten.

Wilt u nog meer weten over onterven of uw legitieme portie of misschien een ander (gerelateerd) onderwerp?  Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact