5 november 2018

Is de nalatenschap positief?

Als u erfgenaam bent, kunt u een nalatenschap aanvaarden of niet. Ook kunt u er voor kiezen om beneficiair te aanvaarden. Daarover schreef ik al eens eerder en dat houdt kort gezegd in dat u de nalatenschap aanvaardt, maar dat een negatief saldo van de nalatenschap niet op u verhaald kan worden. Bij de afwikkeling van een beneficiair aanvaarde nalatenschap moeten extra formaliteiten nageleefd worden.

Om een nalatenschap beneficiair te aanvaarden of te verwerpen moet er onder meer een verklaring bij de Rechtbank worden uitgebracht.

Wellicht bent u niet bekend met de financiële situatie van de overledene. Dan moet u opletten dat u niet zomaar aanvaardt en daarmee aansprakelijk wordt voor de schulden van de overledene.

Stel dat uw vader is overleden en uw vader twee kinderen heeft waarvan u er één bent. U bent ge­boren uit het tweede huwelijk van uw vader. Uit het eerste huwelijk heeft uw vader ook één kind, stel een zus. Het eerste huwelijk van uw vader is door het overlijden van zijn eerste vrouw ontbonden. Uw (half)zus heeft door het overlijden van die eerste vrouw/haar moeder, een kindsdeel tegoed. Dat deel is pas opeisbaar als de langstlevende, uw vader, overlijdt. Na het overlijden van uw vader moet eerst het kindsdeel aan uw (half)zus worden betaald. Zij is immers een schuldeiser van de nalatenschap. Als uw zus een kindsdeel tegoed heeft van bijvoorbeeld € 20.000 dan moet dat deel eerst worden betaald. Als vader een banktegoed nalaat van € 10.000 en u zou tekenen voor het aanvaarden van de nalatenschap, dan kan uw (half)zus bij u verhaal halen omdat u (mede)erfgenaam bent.

Aan het banksaldo te zien lijkt de nalatenschap positief, maar er zit in deze situatie een schuld in de nalatenschap die hoger is dan het saldo van de nalatenschap. Dat is geen onverwachte schuld. Bij onverwachte schulden zou u de nalatenschap later alsnog beneficiair mogen aanvaarden, maar daarvan is geen sprake.

Laat u informeren over de gevolgen van het aanvaarden van een nalatenschap. Neem dan contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact