25 augustus 2015

Huwelijkse voorwaarden agrarische ondernemer

Als de agrarische ondernemer trouwt zonder vooraf huwelijkse voorwaarden op te stellen, ontstaat vanzelf op grond van de wet, de algehele gemeenschap van goederen. Dat heeft tot gevolg dat het gehele bedrijf, waaronder hoeve, landbouwgrond, betalingsrechten met alle overige mogelijke quota en alle overige bedrijfsmiddelen, tot die gemeenschap van goederen gaan behoren.

Als het huwelijk dan door echtscheiding eindigt moet de waarde van de gehele onderneming worden betrokken in de verdeling. Het gevreesde resultaat is voorspelbaar: de ondernemer moet aan de ex-echtgenoot misschien wel de helft van de waarde van het bedrijf uitkeren. Door het opstellen van uw huwelijkse voorwaarden blijven de vermogens van de beide echtgenoten gescheiden, zodat bij echtscheiding niet te verdelen valt. 

Ondanks de huwelijkse voorwaarden ontstaat een toenemend aantal probleemgevallen. In de akte van huwelijkse voorwaarden die globaal meer dan 15 jaar oud zijn wordt vaak náást de scheiding van het vermogen óók de verplichting opgenomen om elk jaar de gespaarde inkomsten te verdelen. In de praktijk wordt die verplichting tot jaarlijkse verdeling vrijwel nooit uitgevoerd.  

Wetswijziging zorgt voor zware sanctie

Door een ongelukkige wetswijziging is er een zware sanctie komen te staan op het niet uitvoeren van de jaarlijkse verrekening. Bij echtscheiding word het vermogen van de man en van de vrouw geacht gemeenschappelijk te zijn. Dat was destijds juist niet de bedoeling toen de voorwaarden werden getekend. Dit is zeker voor de agrarische sector zeer bezwaarlijk. 

Laat uw voorwaarden beoordelen door de notaris

U doet er verstandig aan om de huwelijkse voorwaarden, zeker als die al meer dan 10 jaar oud zijn, door de notaris te laten beoordelen op de ongewenste constructie van de gespaarde inkomsten. Tegenwoordig is het mogelijk om ook zonder rechterlijke tussenkomst de voorwaarden te wijzigen. Daarna blijft u natuurlijk lang en gelukkig getrouwd, dat blijft het beste.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact