27 februari 2018

Hoe sluit u de ‘koude kant’ uit?

Een veel gestelde vraag in de praktijk: hoe voorkom ik dat mijn schoonzoon of –dochter ook erft? Of ‘het is een beste jongen, maar ‘de koude kant’ mag niet erven’.

In mijn vorige column ging het over het nieuwe huwelijksvermogensrecht. Als uw zoon of dochter na 31 december 2017 is getrouwd, bepaalt de wet dat erfenissen en schenkingen niet gemeenschappelijk zijn. Uw zoon of dochter kan echter met zijn of haar partner in huwelijkse voorwaarden afspreken dat zij toch de erfenissen en schenkingen delen.

Als uw zoon of dochter voor 2018 is getrouwd in gemeenschap van goederen, vallen erfenissen en schenkingen in deze gemeenschap van goederen en zijn daarmee gemeenschappelijk.

Uitsluiten van ‘de koude kant’

In uw testament of in een schenkingsakte kunt u door het opnemen van een zogenaamde uitsluitingsclausule bepalen dat de erfenis of schenking alleen voor uw eigen kind is. Bij een echtscheiding hoeft de erfenis of schenking dan niet te worden gedeeld. Een dergelijke bepaling kunnen uw kinderen dan niet opzij zetten door huwelijkse voorwaarden te maken waarin ze afspreken dat erfenissen en schenkingen gedeeld worden.

Door het opnemen van een uitsluitingsclausule krijgt de koude kant dus niets. Wel is de vraag wat uw kind met de erfenis of schenking doet. Als uw kind bijvoorbeeld een schenking krijgt van €10.000,00 en daarmee met zijn of haar partner op vakantie gaat, is het geld op bij scheiding. Dan valt er ook niets meer te verrekenen tenzij uw kind daar met de partner afspraken over heeft gemaakt. Het kan ook zo zijn dat de schenking wordt gebruikt door uw kind om de hypotheek van het gemeenschappelijke huis gedeeltelijk af te lossen. Het is dan van belang dat uw kind met zijn of haar partner afspraken maakt over de verrekening van die aflossing bij scheiding.

Wilt u nog meer informatie over dit onderwerp, neemt u gerust contact met ons op.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact