29 mei 2022

Hoe kom ik van mijn vermogen af?

Het klinkt misschien vreemd maar het is een veel gestelde vraag. Men is huiverig voor de fiscale gevolgen bij overlijden of wat er gebeurt bij opname in een verpleeghuis. In het geval van opname in een verpleeghuis kan de hoogte van uw vermogen een rol spelen bij het bepalen van uw eigen bijdrage.

Een vraag als 'wat te doen met het vermogen' is niet altijd eenvoudig en snel te beantwoorden. Het hangt van uw persoonlijke situatie af wat de mogelijkheden zijn. Verder is van belang hoe het vermogen is samengesteld. En, ook belangrijk, waar u zich prettig bij voelt.

Bij de beantwoording van een vraag als deze moet eerst geïnventariseerd worden hoe het vermogen is opgebouwd. Bent u bijvoorbeeld eerder gehuwd geweest en is uw echtgeno(o)t(e) overleden? Dan zijn er misschien door het erfrecht en/of testament al verdelingen geweest. U heeft als langstlevende wellicht een huis met overwaarde, maar uw kinderen kunnen al kindsdelen tegoed hebben. Daardoor is uw vermogen niet meer de volledige overwaarde. Bij uw overlijden mogen de vorderingen/erfdelen van de kinderen al in mindering worden gebracht. De kinderen hebben wellicht over het kindsdeel ook nog een rente tegoed.

Hoe het vermogen is opgebouwd is van belang. Is het geld beschikbaar of niet? Geld van een bankrekening is nu eenmaal eenvoudiger te schenken dan geld dat 'in stenen' zit.

De wet kent vrijgestelde schenkingen. Boven de vrijgestelde bedragen kunnen ook schenkingen worden gedaan maar dan is schenkbelasting verschuldigd. Hoe hoog de vrijgestelde schenkingen zijn, hangt onder meer af van uw relatie tot de ontvanger van de schenking.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact