21 december 2023

Gesprekstof bij de oliebollen

Nu het nieuwe jaar voor de deur staat is het wellicht tijd om uw notariële zaken te overwegen. Ik heb voor u vijf notariële onderwerpen geselecteerd om als gesprekstof te dienen bij de oliebollen.

Fiscaalvrije schenkingen voor 2024

Overweeg een fiscaalvrije schenking van € 6.663 aan uw kinderen. Wilt u vlak vóór de jaarwisseling nog schenken dan kan dat ook, maar dan is het bedrag € 6.035. Als u iemand anders voor 2024 een schenking wilt doen, dan mag u € 2.658 belastingvrij schenken en voor dit jaar nog € 2.418. Zo biedt u financiële steun en benut u fiscale voordelen.

Digitalisering van oprichting van BV's

Vanaf 2024 kunnen besloten vennootschappen (BV's) digitaal worden opgericht. U moet  beschikken over een app om digitaal uw handtekening te kunnen zetten. De statuten worden dan digitaal vastgelegd.

Aandeelhoudersovereenkomsten voor ondernemers

Stel, u bent samen met uw zakenpartner aandeelhouder in een BV. U kunt overwegen om de samenwerkingsafspraken vast te leggen. U kunt afspraken maken over ziekte, stemrecht, winst en hoe om te gaan met arbeidsongeschiktheid en deze vastleggen in een aandeelhoudersovereenkomst.

Levenstestament: dementie en zorg

Een belangrijke stap kan het opstellen van een levenstestament zijn. Hiermee regelt u vooraf zaken rond wils(on)bekwaamheid, zorg, de verkoop van uw woning en financiën voor de situatie dat u zelf niet meer kunt beslissen.

Vereniging of stichting

Stel, u zit in het bestuur van een vereniging of stichting. Iedere vereniging en stichting is bij de Kamer van Koophandel ingeschreven en heeft ook statuten. We komen regelmatig statuten tegen die verouderd zijn. Bijvoorbeeld de termijn van een bestuurder is overschreden. Het is zinvol statuten zo nu en dan. door te lichten.

Slot

Kortom, voldoende gesprekstof. deNotarissen Beenen Dantuma Verschuren wenst u een goede jaarwisseling.

 

mr. Martin Beenen

notaris

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact