20 februari 2022

Geregistreerd Partnerschap

In de praktijk merk ik dat mensen niet goed weten wat zij nu precies wel regelen met een geregistreerd partnerschap en wat niet.

Stel dat u overweegt te gaan samenwonen met uw partner. Uit welke juridische samenlevingsvormen kunt u dan kiezen?

Als u niets regelt, dan is uw partner juridisch gezien een willekeurige vreemde en erft u bijvoorbeeld niet van elkaar. U heeft over een weer geen rechten.

U kunt overwegen een samenlevingsovereenkomst op te laten stellen. Daarin worden onder meer afspraken gemaakt over gemeenschappelijke eigendommen. Ook over de betaling van kosten van de huishouding of uw pensioen kunnen afspraken worden gemaakt. Voor samenwoners geldt bij overlijden van een van de partners dat de ander niet automatisch erfgenaam is. Zij moeten ieder een testament laten opstellen om dit te regelen. Een ander belangrijk verschil is dat voor gehuwden een wettelijke alimentatie-regeling geldt, die niet geldt voor samenwonenden.

Ook is een huwelijk mogelijk, waarbij u, als u niets vastlegt, trouwt in beperkte gemeenschap van goederen. Er zijn wettelijke aanspraken als het gaat om alimentatie.

Dan is er nog het geregistreerd partnerschap. Dat is juridisch gezien vrijwel gelijk aan het huwelijk en wordt ook door de ambtenaar van de gemeente voltrokken. Het begrip is verwarrend en sommige samenwoners met een samenlevingsovereenkomst denken dat zij geregistreerd partner zijn, maar dat is niet het geval.

Net als bij een huwelijk is er bij een geregistreerd partnerschap sprake van een beperkte gemeenschap van goederen, tenzij u partnerschapsvoorwaarden maakt. Ook ontstaat er net als bij gehuwden een alimentatieplicht. Bij overlijden, erft uw partner waarmee u geregistreerd bent.

Sommige landen kennen het geregistreerd partnerschap niet. Het is dan maar de vraag of zij de rechtsgevolgen erkennen van een in Nederland gesloten (en eventueel ontbonden) geregistreerd partnerschap. 

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact