26 maart 2018

Geregistreerd partner of niet?

Vaak krijg ik de vraag: in mijn akte staat dat ik ‘ongehuwd ben en niet geregistreerd als partner’ terwijl ik bij jullie een samenlevingsovereenkomst heb getekend. Hoe zit dat nu?

Na ondertekening van een samenlevingsovereenkomst blijft u ongehuwd en niet geregistreerd als partner. Een geregistreerd partnerschap sluit u via de gemeente, net als  een huwelijk. Het heeft bovendien andere juridische gevolgen dan een samenlevingsovereenkomst.

Zo bent u met een samenlevingsovereenkomst niet automatisch erfgenaam van elkaar en dat is bij een geregistreerd partnerschap wel het geval.

Een einde van een geregistreerd partnerschap kan betekenen dat de ex partner alimentatie moet betalen, terwijl dat bij een samen­levings­over­een­komst niet wettelijk is geregeld.

Hebt u kinderen?

Dan is met een geregistreerd partnerschap wettelijk het gezag geregeld. Bij een samen­levings­over­een­komst moet de vader het kind erkennen om er voor te zorgen dat het kind zijn wettelijke erfgenaam wordt. Ook moet via de Rechtbank het gezag aangevraagd worden om vader en moeder evenveel zeggenschap te geven.

Alles delen?

Bij einde van een geregistreerd partnerschap deelt u wat u tijdens het geregistreerd partnerschap samen hebt opgebouwd, tenzij u daarover in partnerschapsvoorwaarden bij de notaris andere afspraken hebt gemaakt. Bij beëindiging van een samenlevingsovereenkomst deelt u alleen gemeenschappelijke bezittingen. Uw privé-bankrekening blijft van u zelf en deelt u niet.

Kortom: heeft u een samenlevingsovereenkomst, dan bent u geen geregistreerd partner.

Wilt u nog meer informatie over dit onderwerp, neemt u gerust contact met ons op.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact