14 december 2020

Geld lenen bij familie

Stel dat u een huis koopt en uw ouders willen u daarvoor geld lenen.

Uw ouders treden dan op als bank. De lening kunt u mondeling afspreken maar dat is niet verstandig, want dan kan er op termijn onduidelijkheid ontstaan over de voorwaarden. Een geldleningsovereenkomst is in ieder geval nuttig. Daarin kunt u de hoogte van de lening vastleggen  en de aflossings- en rentecondities. Ook legt u daarin vast wanneer de lening opeisbaar is. Bijvoorbeeld na verkoop van het huis maar bijvoorbeeld ook bij overlijden van  uw ouders. Dat betekent dat bij overlijden van uw ouders u alsnog bij een bank geld moet lenen om af te lossen. Of u kunt uw lening misschien met uw erfenis van uw ouders verrekenen.

Een geldleningsovereenkomst, al dan niet opgesteld door een notaris, is dus in ieder geval aan te raden. Ook kunt u er voor kiezen om de lening vast te leggen in een hypotheekakte. Hiermee verkrijgen uw ouders een zogeheten ‘zekerheidsrecht’ op de woning. De hypotheekakte wordt door de notaris opgesteld en in het kadaster ingeschreven. Bij elke overdracht zal een notaris zien dat uw ouders een zekerheid hebben op het huis. Zonder medewerking van uw ouders kan de hypotheekakte niet in het kadaster worden doorgehaald. Zij hebben op die manier zekerheid dat de lening wordt afgelost bij verkoop van het huis.

Zou er onverhoopt beslag worden gelegd op het huis dan hebben de ouders een voorrangsrecht ten opzichte van de beslaglegger. De hypotheekakte geeft daarmee maximale zekerheid.

De afgesproken rente kan, mits aan alle fiscale eisen wordt voldaan, in aftrek worden gebracht voor de Inkomstenbelasting.

Eventueel kunt u met uw ouders afspreken dat de rente (deels) wordt geschonken waardoor u wel de rente in aftrek mag brengen maar u minder hoge maandlasten heeft.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen. 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact