3 december 2018

Ervaringen met de nieuwe huwelijksregels

Dit jaar kregen we te maken met nieuwe huwelijksregels. Was er tot afgelopen 1 januari 2018 nog sprake van een algehele gemeenschap van goederen, dit werd per 1 januari een beperkte gemeenschap van goederen.

Hoe zit het?

Als u vóór 1 januari 2018 bent getrouwd en geen huwelijkse voorwaarden heeft gemaakt, bent u getrouwd in algehele gemeenschap van goederen. Alle bezittingen en schulden zijn gemeenschappelijk geworden door het huwelijk. Erfenissen of schenkingen kunnen daarop een uitzondering zijn als in een testament of bij een schenking een uitsluitingsclausule is opgenomen. Dus stel dat u van uw vader heeft geërfd en die had een testament met een uitsluitingsclausule, dan is de erfenis alleen voor u. Gaat u onverhoopt scheiden, dan hoeft u niet de halve erfenis met uw ex af te rekenen.

Bent u dit jaar getrouwd en hebt u geen huwelijkse voorwaarden gemaakt, dan is er sprake van een beperkte gemeenschap van goederen. Kort gezegd is die regeling als volgt: bezittingen en schulden die u voor het huwelijk had blijven van u. Wat u tijdens huwelijk opbouwt, moet u delen bij scheiding. Het is van groot belang dat uit uw administratie blijkt wat u voor het huwelijk al had. Anders kunt u dat niet meer aantonen als u bijvoorbeeld na 20 jaar gaat scheiden.

Erfenissen en schenkingen zijn alleen voor de ontvanger. Een uitsluitingsclausule is dus niet meer per se nodig.

Uit de praktijk
Onze ervaring in de praktijk is dat er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld met name als één van de echtgenoten een onderneming heeft. Met huwelijkse voorwaarden kunt u voorkomen dat de schuldeisers van de onderneming verhaal kunnen halen bij de andere echtgeno(o)t(e).

Verder viel dit jaar op dat echtgenoten toch liever de ‘ouderwetse’ algehele gemeenschap van goederen willen. Als u dit jaar trouwt en een gemeenschap van goederen wilt, kan dat alsnog maar dan zijn daarvoor huwelijkse voorwaarden nodig! In de huwelijkse voorwaarden legt u vast dat u alles wilt delen bij einde huwelijk door scheiding of overlijden.

Het kan dus alsnog, die algehele gemeenschap van goederen. Maar dan moet u wel naar de notaris voorafgaand aan het huwelijk om de huwelijkse voorwaarden op te stellen.

(Het bovenstaande geldt ook voor een geregistreerd partnerschap dat via de gemeente wordt geregeld. Niet voor samenwoners.)

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact