11 oktober 2024

Er is een levenstestament en wat nu?

Regelmatig word ik gebeld met deze vraag: ben ik bevoegd om het huis van mijn moeder te verkopen nu zij naar een verpleeghuis gaat?

Is er een levenstestament ?

Dat hangt van de situatie af. Eerst moet worden bekeken of moeder via een notaris een levenstestament heeft opgesteld. In het Centraal Levenstestamentenregister kan door een notaris worden uitgezocht of er een levenstestament is opgesteld. Als dat levenstestament niet is gewijzigd, en het nog geldig is, moeten de bepalingen van dat levenstestament zorgvuldig worden doorgenomen.

Wie is de gemachtigde ?

In het levenstestament staat onder meer wie de gemachtigde is, wanneer de volmacht in werking treedt en aan wie rekening en verantwoording moet worden afgelegd.

Als u de gemachtigde bent, is de vraag of de volmacht/het levenstestament direct is ingegaan. Mogelijk heeft u een verklaring van een arts nodig zoals in het levenstestament is beschreven. Als de volmacht uit het levenstestament direct is ingegaan kunt u de volmacht meteen gebruiken.

Welke bevoegdheden ?

Bij het gebruik van het levenstestament dient u te letten op de bevoegdheden die u zijn toegekend. In het levenstestament is vermeld of u bijvoorbeeld alleen de woning mag verkopen of dat er goedkeuring of toestemming nodig is van anderen.

Dat zijn zaken waar u rekening mee moet houden.

mr. Geertje Dantuma

notaris

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

NeemĀ  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact