25 juli 2024

Eigen wil

Als u een (levens)testament ondertekent of een andere akte, dan moet een notaris zeker weten dat de inhoud conform uw wensen is.

Dat brengt met zich mee dat een notaris alleen met u de akte tekent, met niemand anders erbij.

Bespreking van een testament

Onlangs was ik bij een mevrouw (90 jaar) aan huis voor de bespreking van haar testament. Mevrouw had haar toekomstige erfgenamen uitgenodigd en de hele woonkamer zat vol met mensen toen ik kwam. Als notaris moet ik er zeker van zijn dat deze erfgenamen, mevrouw niet hebben beïnvloed. Mevrouw vond het zelf heel logisch en nodigde de erfgenamen uit om vragen te stellen aan mij. Daar is op zich niets mis mee. Ook toekomstige erfgenamen hebben vragen. Zij vragen zich bijvoorbeeld af wanneer de notaris in beeld komt. Wanneer het testament wordt geopend. Wat hen te wachten staat etc. Daarover schreef ik al eens eerder. Een notaris neemt na een overlijden niet zelf contact op met de erfgenamen, maar moet door de erfgenamen worden ingeschakeld. De erfgenamen hebben namelijk de keuze voor de notaris.

Toekomstige erfgenamen

In de situatie van mevrouw stelden de toekomstige erfgenamen zelf al voor de kamer de verlaten. Anders had ik dat vriendelijk verzocht. Ik wilde namelijk van mevrouw zelf horen wie de erfgenamen moeten zijn en wie de executeur is om de zaken af te wikkelen. Voor de beeldvorming vraag ik hoe mevrouw tot de keuze was gekomen en wat de relatie is met de erfgenamen.

Uitwerken testament

Mevrouw was goed bij de tijd en heeft mij haarfijn uitgelegd wat zij wil regelen. Met een duidelijke boodschap ging ik weer terug naar kantoor om het testament uit te werken. Binnenkort ga ik bij haar langs om het testament te tekenen, zonder aanwezigheid van de (toekomstige) erfgenamen!

mr. Geertje Dantuma

notaris

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact