3 april 2022

Eerder dan december naar notaris

Waarom het druk is in december bij de notaris? Omdat er bijvoorbeeld een wetswijziging aan zit te komen per januari van het volgende jaar. Of u wilt in het nieuwe jaar met een schone lei beginnen en rondt de zaken in het huidige jaar graag af.

In de meeste gevallen kunnen de akten ook eerder dan in december worden getekend omdat nu al bekend is wat er per aankomende januari gaat veranderen. Houdt u rekening met het volgende:

In januari 2023 gaat de overdrachtsbelasting voor onroerende zaken van 8 naar 9%. Dat tarief geldt voor onroerende zaken waarin u niet gaat wonen. Dus een tweede woning/beleggingspand/bedrijfspand. Wacht indien mogelijk niet met de overdracht tot het laatste moment. Soms is een overdracht dan niet meer mogelijk omdat de financiering niet meer op tijd rond kan komen. Of er moet nog een hypotheek worden afgelost van verkoper en de bank hanteert daarvoor een termijn.

Vanaf januari 2023 wordt het bedrag van de jubelton teruggebracht. De inmiddels enigszins omstreden jubelton waarbij aan personen tussen 18 en 40 jaar een bedrag van circa een ton kan worden geschonken voor de aankoop/verbetering eigen woning, wordt teruggebracht tot een bedrag van circa 27.000. Eigenlijk maakt het dan voor ouders die een schenking aan de kinderen willen doen dan niet meer uit: dit vrijgestelde bedrag gold al voor kinderen tot 40 jaar ongeacht waaraan het geld wordt besteed.

Wel is het in 2023 mogelijk dat andere personen dan ouders de grotere schenking doen: bijvoorbeeld een opa die een kleinkind een bedrag van 27.000 schenkt voor de woning. Dat kan dan nog vrijgesteld. In 2024 zijn dergelijke schenkingen niet meer vrijgesteld mogelijk.

Mocht u in 2022 nog een pand willen kopen met 8% overdrachtsbelasting of wilt u een grotere schenking doen aan iemand tot 40 jaar voor de aankoop van een woning, wacht dan niet tot Kerst.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact