Een familiebedrijf is een bedrijf dat voor meer dan 50% in handen is van één familie. Ongeveer 70% van de bedrijven in Nederland zijn familiebedrijven en daarom spelen zij een belangrijke rol in de Nederlandse economie. Er wordt wel eens gezegd, ‘met je familie moet je wandelen en niet handelen’. Er zijn tal van voorbeelden van succesvolle samenwerkingsverbanden tussen familieleden. Om het succesvol te laten zijn, is een goede structuur noodzakelijk. Wat in uw situatie een goede structuur is hangt van uw wensen en van uw bedrijf af.
Soorten familiebedrijven
Een samenwerking kan bijvoorbeeld worden vorm gegeven in een vennootschap onder firma (VOF). U start dan samen met een of meer anderen een onderneming. Ten aanzien van uw samenwerking is het dan raadzaam een vennootschapscontract op te stellen. Als vennoot in een vennootschap onder firma bent u aansprakelijk voor de schulden van de VOF.
Ook is het denkbaar dat u een BV opricht. Vaak wordt er met anderen in een werkmaatschappij samen gewerkt. Boven die werkmaatschappij heeft ieder van de ondernemers een eigen holding. Een voordeel daarvan is dat iedere ondernemer in zijn eigen holding zelf kan beslissen over hetgeen daarin wordt opgebouwd. In de werkmaatschappij wordt het risico gelopen. Ook zorgt een afzonderlijke werkmaatschappij er voor dat dat bedrijfsonderdeel in de toekomst makkelijker verkoopbaar is.
Opvolging
Bij een familiebedrijf speelt de opvolging en de voorbereiding daarop een grote rol. Wie is de opvolger en hoe wordt een familiebedrijf in de toekomst juridisch vorm gegeven? Bij bedrijfsopvolging binnen de familie kan gebruik worden gemaakt van grote vrijstellingen voor de erf- en schenkbelasting. Voor een onafhankelijk advies hoe u uw eigen situatie het beste kunt regelen, kunt u bij ons kantoor terecht.
mr. Martin Beenen
notaris
Wilt u meer weten ?
Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.