18 augustus 2016

Bankgarantie of waarborgsom? Zo regelt u de zekerheid bij woningverkoop

Als u uw huis verkoopt, moet de koper volgens de koopovereenkomst zorgen voor een aanbetaling van 10% alvorens de overdracht later kan plaatsvinden. Die aanbetaling moet meestal binnen enkele weken na ondertekening van de koopovereenkomst.

Komt de koper zijn verplichtingen niet na, hij wil het huis bijvoorbeeld niet meer afnemen, dan kunt u 10% verhalen bij de koper. Plus eventueel aanvullende schade. 

Hoe werkt het met de uitbetaling van die 10%?

De 10% aanbetaling die de koper moet doen kan koper (zo staat dat ook in de koopovereenkomst) storten op de rekening van de notaris als waarborgsom. De rekening van de notaris waarop uw koper het geld stort is een speciaal geblokkeerde derdengeldrekening. De aanbetaling/storting van de waarborgsom wordt later met de overdracht verrekend.

Als u hebt afgesproken met de koper dat op 1 september het huis geleverd wordt, maar de koper kan de koopsom niet betalen, dan gaat de overdracht niet door. U stelt de koper dan in gebreke en vraagt de notaris de 10% naar uw rekening over te maken. De koper is de aanbetaling dan kwijt. Als de koper niet kan afnemen omdat hij failliet is gegaan, dan heeft u een probleem. De notaris houdt het geld van de waarborgsom namelijk voor de koper in beheer. Als de koper failliet raakt, dan valt de waarborgsom ook in het faillissement en kunt als verkoper niet uitbetaald worden.

Koper vraagt bankgarantie

Een andere manier om de aanbetaling te regelen is, dat de koper via de bank een bankgarantie aanvraagt. Dan hoeft de koper niet zelf 10% van zijn spaargeld beschikbaar te maken. Als de koper niet op 1 september bij de notaris verschijnt voor de overdracht, kunt u de bank verzoeken de 10% uit te betalen.

Kortom: een bankgarantie is ten opzichte van een waarborgsom veiliger in geval van faillissement van de koper. De bankgarantie wordt dan alsnog uitbetaald, maar een waarborgsom valt in het faillissement. Vraag daarom aan uw makelaar bij verkoop van uw huis, in de koopovereenkomst op te laten nemen dat u een bankgarantie van de bank van de koper wilt. De koper kan dan niet kiezen voor het storten van een waarborgsom.

Wilt u advies over uw woningverkoop? Neem dan contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact