2 december 2019

Aandachtspunten (voor 2020)

Overdrachtsbelasting

Als u van plan bent een bedrijfspand te kopen kunt u dat beter volgend jaar doen dan in 2021. De over­drachts­be­las­ting gaat namelijk in 2021 omhoog naar 7%. Voor bedrijfspanden en stukken grond geldt momenteel een percentage van 6%. Dat geldt bij­voor­beeld ook voor garage als het perceel van de garage niet aansluitend aan de woning is. Voor woningen blijft het tarief 2% aan overdrachtsbelasting.

Schenkingen

Het bedrag van de jaarlijks vrijgestelde schenking waarover ik eerder schreef, wordt in 2020 verhoogd. Dat is ieder jaar het geval, het vrijgestelde bedrag wordt aan de hand van de inflatiecijfers gewijzigd. De jaarlijkse vrijstelling voor een schenking die een ouder aan een kind mag doen stijgt waarschijnlijk (voorlopige cijfers 2020) naar € 5.515.

Op de website van de belastingdienst zijn binnenkort alle vrijstellingsbedragen voor 2020 zichtbaar voor een schenkingen ook voor de erfbelasting.

Social media

Er is steeds meer aandacht voor social media-accounts van een overledene. Politieke partijen willen waarschijnlijk zelfs wetgeving voorstellen die het voor nabestaanden mogelijk maakt om toegang te krijgen tot social media-accounts van een overledene. Dan zouden erfgenamen of degene die de nalatenschap moet afwikkelen (executeur) kunnen beslissen wat er met de accounts gebeurt. Een belangrijk thema, want het is momenteel voor nabestaanden die het wachtwoord van de overledene niet kennen, erg moeilijk om een account te laten verwijderen.

Cadeautips

Als u op zoek bent naar een eindejaarsgeschenk met leuke verhalen over de notarispraktijk kan ik u de volgende boeken aanraden:

-‘wie erft de naaktkat’ van Lucienne van der Geld;

-‘het geheim van de notaris’ van Johan Nebbeling;

-‘voorkom ruzie bij de kist’ van Bernard Schols.

 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact