Goede voornemens?
Heeft u goede voornemens? Wellicht het voornemen om (eindelijk) uw nalatenschap te regelen? Een testament of levenstestament te maken? Of een lijst te maken voor nabestaanden met een overzicht van uw administratie?
Een coöperatie is een speciale vereniging, die zich ten doel stelt in bepaalde stoffelijke behoeften (omschrijving zoals de wet die geeft) van haar leden te voorzien. De coöperatie wordt opgericht bij notariële akte en is een rechtspersoon. Een coöperatie heeft geen vennoten, maar leden die samenwerken.
![]() |
“Samenwerken? Denk eens aan een coöperatie.” mr. Lisette Oostveen-ter Braak |
Van oudsher werd deze vorm van samenwerken veel gebruikt in de agrarische sector (zuivelcoöperaties), maar tegenwoordig werken bijvoorbeeld ook ZZP-ers vaak samen via een coöperatie. De coöperatie kent als organen in ieder geval een bestuur en een algemene ledenvergadering.
In de statuten van de coöperatie worden regelingen opgenomen over onder meer de volgende onderwerpen:
- Wie kunnen lid worden, op welke wijze vindt toe- en uittreding plaats;
- Is het lidmaatschap overdraagbaar?
- Uit welke middelen verkrijgt de coöperatie inkomsten?
- Aansprakelijkheid leden;
- Wijze van verdelen van de winst;
- Stemverhoudingen.
Om het samenwerken goed te laten verlopen sluit de coöperatie overeenkomsten met haar leden. Per lid kunnen nadere afspraken gemaakt worden. Worden van het lid ook prestaties verlangd? Zo ja welke? Wat gebeurt er als die prestaties niet geleverd worden. Maak afspraken over verdeling van de werkzaamheden en verdeling van kosten die voor rekening van de coöperatie dienen te komen.
Leden zijn in beginsel niet aansprakelijk voor verbintenissen van de coöperatie. Als de coöperatie een tekort heeft op het moment van ontbinding, dan zijn leden (en oud-leden die minder dan een jaar geleden zijn uitgetreden) aansprakelijk voor dit tekort.
Deze aansprakelijkheid kan in de statuten worden beperkt of uitgesloten. Dit moet ook blijken uit de naam van de coöperatie die gevolgd moet worden door een van de volgende afkortingen:
Hoe de winst verdeeld wordt, wordt vastgelegd in de statuten van de coöperatie. Hierbij is, in vergelijking met bijvoorbeeld de B.V., een grotere mate van vrijheid om die verdeling vorm te geven. Gedacht kan worden aan verdeling op basis van aangeleverde informatie, gefactureerd werk of via een puntensysteem. Voor wat betreft het stemrecht geldt de hoofdregel dat alle leden stemrecht hebben. In de statuten kan worden vastgelegd dat alle leden wel of niet evenveel stemrecht hebben, gelet op hun omvang of bijdrage.
Is deze vorm van samenwerken wat voor u? Plan een afspraak in met een van onze juristen.
Neem contact met ons op voor een offerte of om een adviesgesprek in te plannen. Wij nemen dan binnen een werkdag contact met u op.
Korte vragen beantwoorden wij in tien minuten gratis en vrijblijvend. Echt grondig advies ontvangt u al vanaf 130,- euro per drie kwartier.