13 maart 2018

Wat regelt u voor de geboorte van uw kind?

Als u een kind verwacht is het verstandig een aantal juridische zaken te regelen. Welke dat precies zijn, hangt van uw situatie af.

Kind erkennen bij de gemeente

Bent u ongehuwd (en ook niet als partner geregistreerd), dan moet de vader het kind bij de gemeente erkennen. Dat kan al voordat het kind geboren is en dat zorgt er voor dat het kind ook een officiële afstammeling van de vader wordt en daarmee erfgenaam. Anders is alleen de moeder bekend in de registers van de gemeente en zou bij het overlijden van de vader, het kind niet van de vader erven. Verder moet de vader het gezag van het kind aanvragen via de rechtbank. Dit kan zodra het kind geboren is. Daarmee heeft de vader ook zeggenschap over het kind en kan meebeslissen bij schoolkeuze en medische ingrepen.

Stel een samenlevingsovereenkomst op

Om goed voor elkaar te zorgen als u ongehuwd zou komen te overlijden, is het maken van een samenlevingsovereenkomst en testamenten belangrijk.  Als u geen regeling treft, komt bij uw overlijden uw nalatenschap toe aan uw eigen familie als u geen kind(eren) achterlaat. Als u wel een kind achterlaat, erft uw kind uw nalatenschap. Heeft u als samenwoners samen een huis, dan kan dit dus grote gevolgen hebben omdat uw kind dan uw aandeel in de woning erft en niet uw partner. Verder is er voor samenwonende partners geen alimentatieplicht, tenzij u dat hebt vastgelegd. Werkt u minder dan uw partner en gaat u uit elkaar, dan hoeft uw partner u geen alimentatie te betalen. Financieel kan dat grote impact hebben.

Bent u gehuwd (of geregistreerd als partner) dan is wettelijk al een hoop geregeld. Erkenning en gezag aanvragen door de vader hoeft niet. Ook is er wettelijk een langstlevende regeling zodat de langstlevende de kinderen nog niets hoeft uit te betalen bij uw overlijden. Wel is een voogdijregeling nodig bij testament of vast te leggen via de rechtbank. Daarnaast kunt u bij testament onder meer regelen wie uw nalatenschap voor uw kinderen beheert als zij daarvoor zelf bij het overlijden van de langstlevende nog niet oud genoegd zouden zijn (bewind) en kunt u een executeur aanwijzen.

Wilt u meer weten of wat u kunt regelen voor de geboorte van uw kind? Neem dan contact op met deNotarissen. 

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen,

Contact