20 maart 2022

Wat gebeurt er met uw social media na overlijden?

Miljoenen mensen gebruiken iedere dag sociale media. De profielen die u hiervoor heeft aangemaakt, blijven ook na uw overlijden bestaan. Heeft u al nagedacht wat er met uw profielen moet gebeuren na uw overlijden? Moeten ze worden ingericht als gedenkpagina? Of moeten ze worden verwijderd?

Het is van belang om deze wensen met uw nabestaanden te bespreken. Zij kunnen namelijk na uw overlijden niet zomaar uw profielen beheren. Vaak kunt u bij de verschillende social media platforms instellen wat er met uw profiel na uw overlijden moet gebeuren. U kunt bijvoorbeeld bij Google aangeven dat bij inactiviteit uw profiel automatisch wordt verwijderd. Heeft u deze keuze niet gemaakt, dan zal een nabestaande een verzoek moeten indienen tot het verwijderen van het profiel. Daarvoor is vaak een bewijs van overlijden nodig.

Sociale media testament

U kunt er ook voor kiezen een lijstje bij te houden van alle profielen en dit lijstje te bewaren op een plek die makkelijk te vinden is voor uw nabestaanden. Wilt u deze informatie liever niet delen met uw nabestaanden, dan is het opmaken van een sociale media testament een optie. Hierin legt u vast welke online profielen u heeft en wat de gebruikersnamen en wachtwoorden zijn. In het testament kunt u daarnaast een sociale media executeur opnemen. Dit kan dan bijvoorbeeld de notaris zijn. Aan de executeur laat u weten wat er met uw profielen wenst te gebeuren na uw overlijden.

De online informatie die u deelt op sociale media zal in de toekomst alleen nog maar groter en belangrijker worden. Daarom is het van belang om tijdens uw leven hierover goed na te denken en u voor te bereiden op wat er na uw overlijden met al die informatie moet gebeuren.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met deNotarissen.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact