25 oktober 2016

Schenkingen, wat zijn de mogelijkheden?

Aan het eind van het kalenderjaar krijgen wij op kantoor veel vragen over het doen van schenkingen. Een reden om te willen schenken kan zijn het besparen van belasting of bijvoorbeeld het helpen van een kind (met de aankoop van een woning).

Mogelijkheden voor schenkingen

Stel dat u aan uw kind wilt schenken. Wat zijn dan de mogelijkheden?

  • Geld overmaken naar uw kind

U kunt geld overmaken naar de rekening van uw kind. Dan bent u het geld zelf kwijt. Als u in één jaar niet meer schenkt dan € 5.304 per kind, is daarover geen schenkbelasting verschuldigd. Als uw kind tussen 18 en 40 jaar oud is kunt u eenmalig zonder dat heffing van schenkbelasting plaatsvindt € 25.449 overmaken of € 53.016 als het geld wordt besteed aan een eigen woning (aankoop of aflossing hypotheekschuld). In 2017 kunt u zelfs € 100.000 belastingvrij aan een kind schenken voor diens eigen woning.

  • Geld schenken op papier 

Heeft u geen contant geld om te schenken omdat uw vermogen bijvoorbeeld in de overwaarde van uw huis zit, dan kunt u schenken op papier: u verklaart op papier aan uw kind een bedrag te schenken en u leent dat direct weer van uw kind terug. Daarvoor geldt een aantal spelregels:

- de schenking moet in een notariële akte worden vastgelegd;

- er moet jaarlijks 6% rente worden betaald door u aan uw kind;

- het kind geeft de schenking aan in box 3 voor de Inkomstenbelasting; u geeft in box 3 een schuld op.

Het voordeel van het schenken op papier is, dat u een schuld krijgt aan uw kind en daarmee wordt uw vermogen op papier kleiner. U houdt zelf de beschikking over het geld, maar bij uw overlijden moet eerst de schenking met uw kind worden verrekend en is er minder erfbelasting verschuldigd.

Fiscaal het meest gunstig? Laat u adviseren

Wat fiscaal voor u het meest gunstig is, hangt van uw persoonlijke situatie en vermogen af. Als u in het verleden al (grotere) schenkingen hebt gedaan aan uw kinderen is het belangrijk dat u zich - zeker met het oog op de (weer) veranderende regelgeving per 1 januari 2017- goed laat informeren als u opnieuw wilt schenken. Neem contact op met deNotarissen voor deskundig advies omtrent schenkingen

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen,

Contact