8 december 2015

Schenkingen fiscaal aantrekkelijk

Een schenking, hoe werkt dat? Een schenking kan door geld over te maken, dan bent u het kwijt. Het kan ook door het doen van een schenking op papier.

Die papieren schenking heeft als voordeel dat u het geld niet hoeft uit te betalen. U houdt het geld zelf. In een notariële akte wordt de schenking vastgelegd. U verklaart in de akte dat u het geld geeft en gelijk weer terug leent. Op die manier ontstaat een vordering op u. Over die vordering moet u 6% rente betalen aan degene aan wie u de schenking doet. De ontvanger moet de vordering opgeven voor de Inkomstenbelasting in Box 3. U kunt die vordering als schuld in mindering brengen op uw Box 3 vermogen.

Afhankelijk van de grootte van de schenking (op papier), moet er schenkbelasting worden betaald.

Schenkingsvrijstelling in 2017

Tot eind vorig jaar was het mogelijk om € 100.000 vrijgesteld te schenken als het geld werd besteed aan het huis/of aan de aflossing van een hypotheekschuld. Het ziet er naar uit dat een soortgelijke regeling in 2017 terugkomt. Die vrijgestelde schenking geldt niet alleen voor kinderen maar voor iedereen tussen de 18 en 40 jaar.

Met die voorgestelde schenkingsregeling kunt u nu al aan de slag: stel dat uw kind/of iemand anders een woning wil kopen in 2016  en u wilt diegene geld schenken. Dan kunt u het geld eerst lenen en dan met ingang van de nieuwe schenkingsregeling in 2017 kwijt schelden. Op die manier kunt u al inspelen op de aankomende schenkingsvrijstelling in 2017.

Wilt u meer weten ?

Lees dan verder op onze site of neem dan direct contact op met deNotarissen.

Contact opnemen

Wilt u hierover meer advies?

Neem  contact met ons op. We vertellen u graag meer over uw opties en onze oplossingen daarvoor.

Bel 0347 323 050, of laat ons u terugbellen.

Aan een advies zijn kosten verbonden.

Contact